Biznis 14.09.2021.

“Apple” predstavio nove iPhone 13 modele

ČITANJE: 2 minute

Apple je danas na svom pomno praćenom medijskom događaju predstavio nove iPhone modele: iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro i iPhone 13 Pro Max. Uređaji imaju novi izgled sa sistemom sa dvije kamere, koje su raspoređene dijagonalno.

IPhone 13 i iPhone 13 mini rade na čipu A15 Bionic i imaju dugotrajnije baterije. Iz Applea su rekli da će baterija iPhonea 13 trajati 2,5 sata duže od iPhonea 12, a baterija iPhonea 13 mini 1,5 sati duže s jednim punjenjem, prenosi Klix.

Ostale nadogradnje uključuju učinkovitiji zaslon, ažurirani 5G čip i opciju pod nazivom Cinematic Mode, koja je poput popularne funkcije portretnog načina rada, ali za video zapise.

IPhone 13 mini će koštati 699 dolara za verziju od 128 GB (više prostora za skladištenje za svoj osnovni model nego ikad prije), a iPhone 13 će koštati 799 dolara, za model od 128 GB.

Pametni telefoni dolaze u pet novih boja: roza, plava, crna, bijela i crvena.

Apple Watch Series 7

Istovremeno, Apple je predstavio svoj novi Apple Watch Series 7, tanji uređaj sa širim ekranom od svog prethodnika.

Novi sat ima ekran koji je za 20 posto veći od Serije 6. Može prikazati 50 posto više teksta, a ima i punu tastaturu koju možete dodirnuti ili prevući da otkucate tekstualne poruke.

Vjeran svojim kalifornijskim korijenima, sat dodaje nekoliko značajki prilagođenih jednoj od omiljenih državnih aktivnosti: vožnju biciklom. Uključuje automatsko otkrivanje kada vožnja započne i ako vozač padne.

Apple Watch Series 7 će koštati 399 dolara i bit će dostupan kasnije ove jeseni.

IPad i iPad Mini

Appleovo veliko otkriće proizvoda na događaju bila je najnovija verzija iPada i iPad Mini sa 5G čipom.

iPad

Ispod poklopca, 10,2-inčni iPad sadrži snažan A13 čip sa 20 posto bržim performansama od prethodnog modela. Apple kaže da je sada 3 puta brži od Chromebooka. Dolazi s novom ultraširokom kamerom od 12 megapiksela sa Center Stage, koja koristi mašinsko učenje za podešavanje prednje kamere tokom FaceTime video poziva, te dodatnom podrškom za dodatnu opremu koja radi s Apple olovkom prve generacije. Takođe podržava funkciju True Tone koja prilagođava temperaturu boje ekrana ambijentalnom osvetljenju.

Košta 329 dolara za 64 GB prostora za skladištenje, što je dvostruko više prostora za skladištenje koji se obično isporučuje na početnom iPadu. Za škole, uređaj košta 299 dolara.

iPad Mini

8,3-inčni iPad mini sada dolazi s manjim okvirima, zaobljenijim uglovima, nadograđenim kamerama sprijeda i straga, Apple-ovim Liquid retina ekranom, podrškom za USB-C, magnetskom podrškom za Apple Pencil, ažuriranim sistemom zvučnika i novim bojama, poput ružičasta i ljubičasta. Cijena mu je 499 dolara.

(SB)

Oznake: Apple