Biznis 28.10.2015.

Apple srušio američki rekord: Ostvario rekordan profit

ČITANJE: 1 minuta
APPLE
Kompanija Apple je ove godine ostvarila profit u iznosu od 54,3 milijarde dolara, što je rekordna zarada kompanije u njenoj historiji.

U izvještaju poslovanja u četvrtom kvatralu Apple je zabilježio porast profita za 31 posto u odnosu na isti period prošle godine i ostvario rekordnu zaradu kada su u pitanju sve kompanije u SAD-u. Raniji rekord je držala kompanija Exxon sa 45,2 milijarde dolara profita ostvarenog 2008. godine.

Ukupni prihodi koje je Apple ostvario ove godine iznose 233,7 milijardi dolara, a iz kompanije ističu da su posebno zadovoljni rastom prodaje iPhonea za 87 posto na tržištu u Kini.

Direktor Applea Tim Cook je kazao da nije zabrinut zbog ekonomskog usporavanja Kine i ne tako dobrih procjena analitičara, ali da je kompanija odlučila da i dalje ulaže na to tržište.

Cook najavljuje da će prodaja proizvoda Applea biti manja u preostala dva mjeseca.

Prema procjenama u preostala dva mjeseca Appleova prodaja bi trebala porasti na ukupnih od 75,5 do 77,5 milijardi dolara, što je za jedan procenat više u odnosu na isti period prethodne godine.

Izvještaje o poslovanju Applea i svih drugih američkih kompanija treba posmatrati kroz prizmu porasta vrijednosti dolara, što znatno utječe i na smanjenje zarade na stranom tržištu.

(NN)