Biznis 18.10.2021.

APPLE UNLEASHED: Predstavljene nove AirPods slušalice i moćni MacBook Pro

ČITANJE: 3 minute

Appleov drugi događaj ove sezone, Apple Unleashed, održan je virtualno, a u trajanje od tek 50 minuta čini ga najkraćim takvim predstavljanjem posljednjih godina. Ipak, to ne znači da je manjkalo sadržaja. Fokus je bio na glazbi, trećoj generaciji TWS slušalica AirPods te onome što su ljubitelji njihovih proizvoda željno čekali – novim modelima prijenosnika MacBook Pro s novim Appleovim ARM procesorima.

Događaj je započeo predstavljanjem nadogradnji sustava Apple Music, koji dobiva nove glazbene playliste za svako raspoloženje i priliku, a moći će ih se aktivirati putem glasovnih naredbi virtualnoj asistentici Siri. Za to će biti uvedena i posebna Voice razina pretplate, koja će koštati tek 5 dolara mjesečno (za sada neće biti dostupna u Hrvatskoj), prenosi index.hr.

Iako Apple kaže da se Voice može koristiti za pristup Appleovoj glazbi na “svim vašim Apple uređajima”, očito je osmišljen imajući na umu HomePod. Međutim, usluga bi mogla biti zanimljiva onima koji prvenstveno slušaju Apple Music putem AirPoda i nemaju ništa protiv izgovaranja svih svojih naredbi.

U domeni glazbe govorilo se i o pametnom zvučniku HomePod mini. On dolazi u tri nove boje (plavoj, žutoj i narančastoj), koje u prodaju kreću u studenome.

Također, predstavljena je i treća generacija najpopularnijih Appleovih slušalica, AirPodsa, koja donosi podršku za Spatial Audio, nove zvučničke jedinice s manje distorzije zvuka. Na slušalicama će se nalaziti senzor pritiska koji će služiti za kontrolu funkcija, a funkcija Adaptive EQ prilagođavat će zvuk svakom obliku uha korisnika. Po novome, baterija bi trebala potrajati do 6 sati slušanja (30 s baterijom u kutijici za nošenje), a ona će moći puniti i bežično s MagSafe punjačem (istim kao kod iPhonea). U prodaju kreću od ovoga tjedna po cijeni od 179 dolara.

Novi M1 čipovi za Mac

Apple je trenutačno u prvoj godini planirane dvogodišnje tranzicije svih Macova na vlastite čipove. Zahvaljujući procesoru M1, Mac je imao najbolju prodajnu godinu ikada, a sad se širi na još proizvoda, i to s novim procesorima.

Prvi od njih je novi M1 Pro. On će imati 10 CPU i 16 GPU jezgri na istom čipu, s čak 33.7 milijardi tranzistora (dvostruko više od M1).

Drugi je još snažniji čip, M1 Max. S 57 milijardi tranzistora najveći je čip ikada proizveden. Od M1 Pro modela ističe se dvostruko bržim video kodiranjem i s čak 32 GPU jezgre. Pri grafičkim će zadacima trošiti i do 70% manje snage od nekih sličnih mobilnih grafičkih procesora, no koristit će oko 40% manje struje čak i od najsnažnijih procesora na tržištu.

MacBook Pro

Na novim će procesorima biti zasnovana i nova generacija prijenosnika MacBook Pro. Potpuni redizajn, nakon čak pet godina, zahvatio je 16-inčni i 14-inčni model, koji će od sada biti najprepoznatljiviji po notchu u vrhu zaslona. “Zub” poznat s iPhonea, dakle, sada je stigao i na profesionalne laptope u Appleovoj ponudi. Notch će biti sakriven statusnom trakom koja će ga potpuno prekriti, a prostor lijevo i desno od njega bit će tako potpuno iskorišten. U tamnom načinu rada, poručili su na prezentaciji, “zub” na ekranu nećete ni vidjeti.

Baterija bi trebala izdržati do maksimalno 21 sat gledanja videa, a 50% njezinog kapaciteta moći će se nadopuniti za samo pola sata.

14-inčni model koštat će početnih 1999 dolara, a 16-inčni MacBook Pro bit će dostupan po početnoj cijeni od 2499 dolara (obje cijene uključuju procesore M1 Pro). Najjeftinija inačica MacBooka Pro s procesorom M1 Max koštat će 3499 dolara. Dolaze u dvije boje, sivoj i srebrnoj, a prve isporuke kreću već sljedećeg tjedna.

(SB)

Oznake: Apple