Magazin 31.10.2015.

Arheološki pronalasci koji su promijenili svijet

ČITANJE: 2 minute

Jedna od najuzbudljivijih stvari u vezi sa arheologijom je da svojim otkrićima stalno mijenja postojeća znanja. Tako je i ovih nekoliko spektakularnih pronalazaka promijenilo svijet.

Tutankamonova grobnica

Tutankamon

 

Grobnica najpoznatijeg egipatskog faraona otkrivena je 1922. godine, a za njen pronalazak zaslužan je Hauard Karter. Pronađena je u Dolini kraljeva u blizini Luksora, a danas se Tutankamonov sarkofag nalazi u muzeju u Kairu. Iako je pokojnik umro vrlo mlad, grobnica je puna dragocjenih predmeta koji govore o njegovom visokom statusu u društvu.

Saton Hu

Kad je 1939. Bejzik Braun kopao po brežuljcima Safolka u Engleskoj, ni u snovima nije mogao da zamisli da će pronaći brod za sahranjivanje pokojnika. Ovakav način sahranjivanja praktikovali su najčešće sjeverni narodi Evrope, naročito Vikinzi. Na brodu je pronađeno obilje šljemova, kojei se danas nalaze u Britanskom muzeju u Londonu, ali dijelovi broda se još uvijek mogu vidjeti tamo gdje su i pronađeni.

Grobnica prvog kineskog cara

Nalazište je pronađeno sasvim slučajno, prilikom kopanja rupe za bunar. Osam hiljada vojnika načinjenih od gline čuva mjesto počivanja prvog kineskog cara Kin Ši Huanga, praćenih sa 130 kočija i 500 konja. Svi vojnici su drugačijeg izgleda što je naročito fascinantno, a nalazište je danas i zvanično dio svjetske kulturne baštine.

Maču Pikču

 

Ovaj grad nastao je u 15. veku, a Hiram Bingam otkrio ga je 1911. U njemu su živjele Inke, a današnji stanovnici Perua vrlo su ponosni na ovu atrakciju. Nalazi se na 2500 metara nadmorske visine, a priroda oko njega je i više nego impresivna. Smatra se da je nekad ovdje živjelo 1000 ljudi, a i dan danas je djelimično pod rekonstrukcijom. Naravno, nalazi se pod zaštitom UNESKO-a.

Pompeja

I za kraj, jedno arheološko čudo iz Italije. Otkad je Vezuv eruptirao 79. godine prije nove ere, Pompeja je ostala zaleđena u vremenu i prostoru. Međutim, i danas je jedno od rijetkih mjesta koja svjedoče kako je izgledao život starih Rimljana, s obzirom na to da se mogu vidjeti njihovi trgovi, kuće pa i kupatila. Zbog svega toga, Pompeja je vrhunska turistička atrakcija.

(B92)