Magazin 14.05.2021.

ARHIV RS: Izložba o sakralnoj arhitekturi Banjalučke eparhije

ČITANJE: 1 minuta

Izložba “Sakralna arhitektura Banjalučke eparhije na njenom sadašnjem prostoru od Milanskog edikta do kraja srednjeg vijeka” biće otvorena u izložbenom holu Arhiva Republike Srpske u subotu u 19 časova.

Postavku je priredio Arhiv RS u saradnji sa Udruženjem arhivskih radnika RS, a povodom “Noći muzeja”, koja se obilježava 18. maja, a popraćena je istoimenom fotomonografijom.

– Autori izložbe i prateće fotomonografije su Slavoljub Lukić, Bojan Vujinović i Marko Janković. Izložba je podijeljena na četiri cjeline: “Crkvene prilike na području sadašnje Banjalučke eparhije od apostolskog doba do Berlinskog kongresa 1878. godine”, “Bazilike na prostoru sadašnje Banjalučke eparhije”, “Aktivni manastiri” i “Ugašeni manastiri – manastirišta i crkvišta” – naveli su iz Arhiva RS, prenosi Glas Srpske.

U uvodnom dijelu izložbe predstavljene su crkvene prilike od apostolskog doba do Berlinskog kongresa 1878. godine, sa područja Banjalučke eparhije, ali i sa prostora Bosanske Krajine, kojoj su prethodile srednjovjekovne administrativne cjeline Donji Kraji i Jajačka banovina.

– Banjalučka eparhija danas ima šest manastira i to Gomionicu, Krupu na Vrbasu, Moštanicu, Liplje, Stuplje i Osovicu. Svakom je posvećeno jedno potpoglavlje u izložbi. Pored istorijata zapisane su i zanimljivosti i narodna predanja koja se vežu za ove manastire – objasnili su iz Arhiva RS i dodali da su u posljednjem poglavlju postavke prikazana manastirišta i crkvišta koja u srpskoj istoriografiji do sada nisu imala zapaženo mjesto.

(SB)

Oznake: Arhiv RS