Magazin 30.12.2020.

ARHIV RS: Poništiti odluku Savjeta ministara o sufinansiranju kulturnih projekata u BiH, institucije Srpske ignorisane

ČITANJE: 2 minute

Arhiv Republike Srpske i Udruženje arhivskih radnika zatražili su od Savjeta ministara da poništi odluku o dodjeli sredstava iz tekućeg granta “Sufinansiranje projekata institucija kulture u BiH” za 2020. godinu i ponovo boduje projekte, čime će, kako naglašavaju, na adekvatan način biti uvaženi i interesi građana i institucija Srpske.

Iz Arhiva navode da ukupna sredstva dodijeljena ovom odlukom iznose 3.097.000 KM, te da su raspoređena na 200 korisnika, a među njima ima vrlo malo republičkih i regionalnih kulturnih institucija i reprezentativnih strukovnih udruženja iz Republike Srpske.

“Nema tu Arhiva i Kinoteke Republike Srpske, Narodne i univerzitetske biblioteke, Dječijeg pozorišta Republike Srpske, Arheološkog muzeja `Rimski municipijum` Skelani–Srebrenica, Zavičajnog muzeja u Gradišci, reprezentativnog strukovnog Udruženja arhivskih radnika Srpske i brojnih drugih institucija, ustanova i udruženja”, ističe se u saopštenju.

Iz Arhiva ukazuju da među budućim korisnicima sredstava ima medžlisa, eparhija, samostana, crkava, župa, biskupija, nadbiskupijskih i duhovnih centara, pastoralnih i ruralnih centara, nacionalnih parkova, eko/etno udruženja, turističkih udruženja, guslara i lirskih pjesnika, ansambala…

“Među korisnicima ima i opština, fondacija, medija, kino i video klubova, branitelji, postrojbe, zajednice, biblioteke, muzeji, galerije, amaterska i lokalna udruženja i drugi”, navodi se u saopštenju.

Iz Arhiva ističu da je u ovoj odluci “najmanje institucija i profesionalnih strukovnih udruženja koja posluju u skladu sa ustavnim uređenjem BiH”, kao i da je institucijama kulture, koje se preko 25 godina lažno predstavljaju, a nažalost i tretiraju kao bosanskohercegovačke, dodijeljeno 790.000 KM ili više od 25 odsto ukupnih sredstava.

“Tako je Zemaljskom muzeju BiH dodijeljeno 300.000, Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH 200.000, Historijskom muzeju BiH 90.000, a Biblioteci za slijepa i slabovidna lica BiH, Kinoteci BiH, Umjetničkoj galeriji BiH i Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH po 50.000 KM”, navode iz Arhiva.

U saopštenju se dodaje da su institucije kulture Republike Srpske “u dužem vremenskom periodu na začelju prioriteta kada je riječ o institucijama BiH, iako bi po svom značaju trebalo da budu u najužem krugu, na samom vrhu”.

(Srna)

Oznake: Arhiv RS