Magazin 06.02.2016.

Aromaterapija: Evo kako da povratite snagu i optimizam

ČITANJE: 2 minute
aromaterapija
Imaju čudesnu moć: začas mogu da poprave ili pokvare raspoloženje! Zahvaljujući njima, razvijena je čitava filozofija liječenja, aromaterapija. Da li vas zanima koji će mirisi učiniti da povratite snagu i optimizam?
Da li ste znali da je miris u vašem domu prva stvar koju gosti primjete kada uđu?
Najlakši način da vam dom divno miriše, a samim tim i da se svi u njemu lijepo osjećaju, jeste da upalite aromatičnu svijeću ili, još bolje, esencijalno ulje. Primjera radi, mirisne svijeće mogu vam popraviti raspoloženje, ublažiti stres, učiniti da osjetite priliv snage… Zato, kada dođete na posao iznervirani zbog saobraćajne gužve, dovoljno je da zapalite mirisnu lampicu s nekim etarskim uljem, ako imate svoju kancelariju, a ako je dijelite s kolegama, kupite čarobnu flašicu sa etarskim uljem i kapnite po kap na pulsne tačke na rukama.

Prilikom izbora arome imajte na umu da bor, recimo, opušta nerve, zbog čega je idealan za kancelariju. S druge strane, slatkast miris cimeta podstiče rad mozga i jača kognitivne funkcije, pa nije loše imati ga pri ruci kada vam je potrebna koncentracija za učenje ili rad na nekom zahtjevnom poslovnom projektu.

Jasminom protiv depresije
Etarsko ulje jasmina će vas probuditi i otjerati depresivne misli.

Ljekoviti limun i narandža
Citrusi bude i vraćaju energiju, pa kada ste umorni, dovoljno je da iscijedite svjež limun i narandžu i pustite da vas obuzme njihov miris. 

Lavanda za relaksaciju
Lavanda je pravi miris za opuštanje i relaksaciju, vrlo brzo smiruje i um i tijelo i najbolja je pomoć za one koje muči nesanica.

Gardenija, eukaliptus i pačuli
Etarsko ulje gardenije predstavlja moćan afrodizijak. Kombinacija mirisa šume i cvijeća prostoriji će dati sjetnu i romantičnu atmosferu. Eukaliptus pojačava koncentraciju i djeluje opuštajuće. Pačuli će vam razbistriti glavu i pomoći da donesete prave odluke. Isto tako, riješiće vas nervoze i depresivnog raspoloženja.

Vanila i menta
Mentol podstiče koncentraciju i čisti disajne puteve, dok ćete sreću i radost osjetiti kada udahnete miris svježe trave ili vanile.

 
(Kurir)