Magazin 21.09.2016.

“Art Kastel”: Umjetnički koraci na putevima savremene likovne scene

ČITANJE: 2 minute

Umjetničke poetike 49 stvaralaca pomno sortirane na reprezentativnoj postavci “Art Kastel” u kamenoj zgradi na tvrđavi Kastel vode posjetioce putevima savremene umjetničke scene Banjaluke.

Postavku je priredila umjetnica Maja Dodig uz pomoć Banskog dvora Kulturnog centra, a sinoćnje svečano otvaranje izložbe bilo je idealna prilika da radoznali posjetioci porazgovaraju sa umjetnicima o njihovim djelima.

– Moj cilj je bio da Banjalučanima, ali i svima onima koji dođu u naš grad, kroz postavku koja će trajati mjesec predstavimo stvaralaštvo naših umjetnika. Ova izložba svjedoči o tome da je Banjaluka pogodno tlo za stvaralaštvo i stjecište školovanih i afirmisanih umjetnika – kazala je Dodigova na otvaranju.

Tako su se, između ostalih, na izložbi našla djela Marina Milutinovića, Ognjena Radumila, Đurđice Bjelošević, Biljane Gavranović, Gorana Jankovića, Vese Sovilja i mnogih drugih uglednih likovnih umjetnika.

Izložbu u novoobnovljenoj kamenoj zgradi otvorila je zamjenik gradonačelnika Banjaluke Jasna Brkić, napominjući da je “Banjaluka bila, jeste i biće grad kulture”.

– Čast mi je što sam zajedno sa svojim kolegama izložila svoja djela. Predstavila sam svoja dva koloritna pejzaža rađena u akril tehnici, koji će posmatraču sigurno probuditi maštu i odvesti ga u predjele o kojima potajno sanja – kazala je umjetnica Biljana Gavranović, koja će kroz nekoliko godina obilježiti 40 godina izlagačke djelatnosti.

Da ova postavka predstavlja veliki iskorak kada je u pitanju podrška domaćim likovnim umjetnicima, smatra i slikar Goran Janković.

– Presrećan sam što imamo priliku da izlažemo u ovom izuzetnom, prostranom prostoru, koji je prilagođen svim vrstama izlagačke djelatnosti. Kada su u pitanju radovi koje sam izložio, riječ je o crtežima sa moje posljednje izložbe koja ispituje virtuelnu realnost i nove domene u sferama istraživanja, kako crteža, tako i virtuelne umjetnosti – kazao je Janković.

Otvaranju izložbe, koju će posjetioci moći pogledati do 19. oktobra, pored brojnih građana i ličnosti iz javnog i kulturnog života Banjaluke, prisustvovali su i poslanici u Narodnoj skupštini RS Igor Radojičić i Srđan Amidžić, kao i predsjedavajuća Vijeća naroda RS Nada Tešanović.

(Glas Srpske)