Biznis 18.06.2021.

ATRAKCIJA NA TREBEVIĆU: Prvi let turističkim balonom u BiH

ČITANJE: 4 minute

U Sportsko-rekreativnom centru “Brus” na Trebeviću danas je održana promocija prvog vezanog leta turističkim balonom u BiH, u okviru zvanične promocije projekta “Uživaj u regionu Sarajevo-Romanija”.

Letovi turističkim balonom trebali bi da za mjesec dana postanu operativni, nakon što posada prođe obuku.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac ocijenio je da ovaj promotivni let koji kreće sa Trebevića predstavlja dobru poruku za Istočno Sarajevo i Republiku Srpsku jer se panoramskim vezanim letovima turističkim balonom upotpunjuje turistička ponuda Srpske i BiH.

“Raduje me da grad Istočno Sarajevo sa novom gradskom strukturom i gradonačelnikom ima viziju na koji način da doprinose razvoju turističke ponude Republike Srpske i BiH. Opredijeljeni smo da podržimo sve napore vezane za razvoj turističke ponude”, rekao je Košarac.

Košarac smatra da sektor turizma u narednom periodu mora imati adekvatnu podršku institucija jer je po obimu poslovanja pretrpio najveće probleme tokom pandemije virusa korona.

“Današnja prezentacija leta panoramskim balonom potvrđuje da je značajno da svi nivoi vlasti budu u tom procesu. Imamo jasnu poruku da u gradu Istočno Sarajevo turizam zavređuje pažnju i da turistički radnici znaju šta hoće. Pored Jahorine, Trebevića, Treskavice i Romanije, grad Istočno Sarajevo može uz adekvatne politike da ponudi veoma značajan turistički paket”, rekao je Košarac.

On je izrazio zadovoljstvo opredijeljenošću turističkih radnika širom BiH da rade na razvoju sličnih projekata jer se ne može zanemariti predan rad turističkih radnika u Trebinju, Banjaluci, Mostaru, Međugoriju, Sarajevu i drugim destinacijama širom zemlje.

“Vidim da postoji opšta potreba da kroz jasno definisane strateške planove Republike Srpske i Federacije BiH uz koordinaciju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa kreiramo atmosferu kako bi turizam postao vrhunski sektor u ovoj zemlji”, istakao je Košarac.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman zahvalio je svima koji su učestvovali u pripremi i apliciranju ovog projekta prema EU i Njemačkoj.

Koroman je zahvalio donatorima i ukazao da prvi put Turistička organizacija učestvuje u kreiranju, a ne samo u promovisanju nekog turističkog proizvoda.

Načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović zahvalio je EU i Njemačkoj, koje su donirale ovaj turistički balon i omogućile da Trebević dobije turistički sadržaj – prvi ove vrste u BiH i u regionu.

“Nadam se da ćemo u narednom periodu sa hotelijerima i ugostiteljima uspjeti da dodatno obogatimo našu turističku ponudu. Pozivam i domaće turiste da nas posjete i da za mjesec ili dva uživaju u ovoj novoj ponudi našeg grada”, rekao je Gašanović.

Direktor Turističke organizacije “Jahorina” Igor Tošić smatra da je danas veliki dan za turističku ponudu Istočnog Sarajeva jer je realizovan projekat kojim je omogućna nabavka prvog toplovazdušnog balona u BiH.

“Turizam je tokom pandemije virusa korona pretrpio najviše posljedica. Krenuo je oporavak, a novi sadržaji bi trebali da to ubrzaju. Ovdje možemo otvoriti nova radna mjesta”, rekao je Tošić i podsjetio da je već ranije kroz “EU4biznis” realizovan i projekat na Romaniji koji se zove Via ferata “Sokolov put”, kojim je već napravljen bum u turističkoj ponudi BiH.

Tošić je naveo da je zbog tog projekta porasla i cijena zemljišta na Romaniji i međunarodnoj javnosti otkriven turistički potencijal, posebno u oblasti avanturističkog turizma.

“Ovaj balon ćemo iskoristiti i u svrhu marketinške promocije jer nam je plan da obiđemo neke gradove u BiH. Imamo namjeru da uradimo i internacionalizaciju projekta i predstavimo šta Istočno Sarajevo može da uradi u smislu razvoja turističke ponude”, rekao je Tošić.

Danas je potpisan ugovor između Turističke organizacije Jahorina i privrednog subjekta “Stanišić” Pale, kojim će biti definisana pitanja poput cijene vezanog leta do 60 metara visine.

Projekat je usmjeren na razvoj turizma ove regije kroz kreiranje novih turističkih proizvoda i njihovu promociju na međunarodnom tržištu. Fokus će biti na opremanju vanjskih lokacija, te jačanju kapaciteta mikro, malih i srednjih preduzeća u okviru turizma i internacionalizaciji njihove turističke ponude, saopšteno je iz Turističke organizacije “Jahorina”.

Ovaj projekat, koji se realizuje u okviru projekta “EU4biznis”, sprovode Turistička organizacija “Jahorina”, Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo, Privredna komora Republike Srpske i privredni subjekat “Stanišić” Pale.

“EU4biznis” je projekat EU koji se sprovodi radi jačanja ekonomije BiH i njegova ukupna vrijednost je 16,1 milion evra, a zajednički ga finansiraju EU sa 15 miliona evra i Njemačka sa 1,1 milion evra.

Od aprila 2018. do marta 2022. godine, projekat zajedno sprovode Njemačko društvo za međunarodnu saradnju /GIZ/, Međunarodna organizacija rada /ILO/ i UNDP.

(Srna/SB)