Vijesti 30.09.2015.

Austrija mora da se priprema za novu rutu

ČITANJE: 1 minuta
 austrija izbjeglice
Austrija mora da se priprema za novu rutu preko koje će izbeglice dolaziti, pošto mađarske vlasti završe zid prema Hrvatskoj, ocenjuje bečki dnevnik “Prese”.

List prenosi da su mađarske vlasti otvorile prihvatni centar na prelazu Letenje u tranzitnoj zoni, u kojoj će biti smešteni migranti još pre ulaska na mađarsku teritoriju i gde će biti registrovani, a potom autobusima prebacivani kroz čitavu Mađarsku do austrijske granice.

Poslednje detalje, prema informacijama “Prese”, treba mađarski premijer Viktor Orban još da dogovori sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku.

Na hrvatsko-mađarskoj granici najverovatnije će preusmeriti talas izbeglica, a neposredne posledice će osetiti austrijska pokrajina Štajerska.

Predsednik Slovenije Borut Pahor priprema već stanovništvo na drugi talas izbeglica, koji bi mogao biti većih razmera nego prvi pre nedelju i po dana.

U Šentilju, na granici sa Austrijom, su slovenačke vlasti postavile šatore, potvrdio je ambasador Slovenije u Beču Anred Rahten.

Prema informacijama “Prese” slovenačke vlasti planiraju veći prihvatni centar koji bi trebalo da primi do 8.000 osoba.

(Agencije)