Vijesti 19.02.2016.

Austrija: Počela primjena dnevnih kvota za izbjeglice

ČITANJE: 1 minuta
migranti
Austrija od jutros primjenjuje pravilo o dnevnom ograničenju broja tražilaca azila koje pušta da uđu u zemlju, što je potez koji je Evropska komisija opisala kao “neusklađen” sa zakonima EU i međunarodnim pravom.

Vlada u Beču saopštila je da od jutros u 8 časova dozvoljava da dnevno u zemlju uđe najviše 80 migranata koji namjeravaju da zatraže azil u Austriji, odnosno maksimalno 3.200 lica koja traže utočište u drugim zemljama.

Policijski portparol Fric Grundnig rekao je da će granica biti zatvorena kada kvote budu ispunjene, prenosi “Dejli mejl”.

Komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos rekao je da Austrija ima zakonsku obavezu da prihvati svaki zahtjev za azil koji je upućen na njenoj teritoriji ili granici.

On je dodao da priznaje da je Austrija izložena velikom pritisku i da je preplavljena migrantima, ali je napomenuo da postoje “principi i zakoni koje sve zemlje moraju da poštuju i primjenjuju”.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da ovakve samoinicijativne akcije pojedinačnih članica Unije “nisu preporučljive”.

(Agencije)