Biznis 28.09.2022.

Austrijske kompanije koje traže državnu pomoć moraće izbjeći rasipničke aktivnosti

ČITANJE: 1 minuta

Austrijske kompanije koje traže državnu pomoć da pokriju troškove energije moraće da izbjegnu određene rasipničke aktivnosti kao što su noćno osvjetljenje prodavnica, korištenje grijača za dvorište ili grijanje sjedišta skijaških žičara, saopštila je Vlada.

Koaliciona vlada konzervativaca i Zelenih predstavila je novi paket pomoći iz kojeg je izdvojeno 1,3 milijarde evra za pokrivanje 30 odsto troškova goriva, gasa ili struje od 1. februara do 30. septembra.

Veliki broj kompanija različitih kategorija ima pravo na pomoć na različitim nivoima.

Pomoć, međutim, dolazi uz uslove, uključujući preduzimanje mjera za štednju energije do 31. marta naredne godine kao što je ukidanje osvjetljenja unutar ili ispred prodavnica između vremena zatvaranja i otvaranja ili od 22.00 časa do 6.00 časova. Gotovo nijedna prodavnica u zemlji nije otvorena poslije 22.00 časa.

Dok je kafićima i restoranima tek nedavno dato pravo da otvore terase tokom cijele godine zbog pandemije kovida 19, oni koji traže pomoć neće moći da koriste spoljne uređaje poznate u Austriji kao “gljive grijači”, koje su popularne zimi.

Konačno, kao udarac za ljude koji vole sport u zemlji poznatoj po zimskim sportovima, sjedišta skijaških liftova više se neće zagrijavati.

“Veliki broj kompanija upravo je to najavio da će sve to prihvatiti i da će preduzeti sve mjere štednje”, rekla je ministar za energetiku Leonor Gevesler na konferenciji za novinare,

Ona je dodala da će biti sprovedene kontrole na licu mjesta kako bi se provjerila primjena mjera.

(Srna)

Oznake: austrija, Energija