Biznis 28.10.2015.

Auto-put Banjaluka – Doboj: Radovi teku planiranim tokom

ČITANJE: 2 minute
autoput-banjaluka-doboj
Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom dinamikom radova na dionici auto-puta Banjaluka – Doboj od Prnjavora do Mahovljanske petlje, na kojoj je probijeno 70 odsto trase.

Trninić je nakon obilaska radova na ovoj dionici, čija je dužina 35,3 kilometra, rekao da je obezbijeđen kontinuitet izvođenja radova i u zimskom periodu.

“Za sada nismo imali nikakvih nepredviđenih situacija koje bi poremetile planiranu dinamiku, kao na prvoj dionici koja je bila izložena poplavama, tako da dinamika teče planiranim tokom”, rekao je Trninić.

On je podsjetio da su radovi na ovoj dionici počeli u septembru prošle godine i da je njena vrijednost nepunih 160 miliona KM.

Direktor Javnog preduzeća “Auto-putevi Republike Srpske” Dušan Topić rekao je da će, zahvaljujući novom auto-putu, postojeći magistralni put Banjaluka – Prnjavor biti rasterećen i da će vozači biti na dobitku kada je riječ o bezbjednosti i brzini.

“Mi smo to danas posmatrali iz ugla bezbjednosti odvijanja samih radova i saobraćaja pod tim uslovima jer od Prnjavora do Banjaluke imamo na pet–šest mjesta dodirne tačke gradilišta i postojećeg magistralnog puta koje su pod velikim saobraćajem. Ulazimo u zimske mjesece i važno nam je da bude osigurana bezbjednost, ali i dinamika radova”, rekao je Topić.

On je dodao da će Centar za održavanje i kontrolu saobraćaja na silaznoj rampi prema Mahovljanskoj petlji sadržavati centralu za promjenljivu signalizaciju i centralu za naplatu putarine, te ljetno i zimsko održavanje.

Topić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je na ovoj dionici angažovana sva građevinska operativa iz ovog dijela Republike Srpske, koja ima kapacitet da učestvuje u gradnji auto-puteva.

Govoreći o naplati penala od kompanije Cestno podjetje Maribor /CPM/, Topić je rekao da će taj novac rebalansom plana poslovanja “Auto-puteva” biti iskorišten za unapređenje postojećeg sistema održavanja i upravljanja auto-putem Banjaluka – Gradiška, prije svega za uvođenje promjenljive saobraćajne signalizacije i zatvaranje sistema naplate putarine.

“Od CPM-a očekujemo da naplatimo cijelo potraživanje od sedam miliona evra, a koliko je od toga realno vidjećemo”, rekao je Topić.

(Agencije)