Magazin 22.06.2016.

Autor grafita koji je oduševio Banjalučane i region: Manda se nikada nije gurao

ČITANJE: 2 minute

Lik čuvenog Viljuške, koji je oduševio Banjalučane i postao hit na društvenim mrežama, koštao je 25 KM i nastao je za sat vremena.

Grafit nije tehnički perfektan, ali je poruka neprocjenjiva kaže njegov autor, mladi banjalučki grafički dizajner Boris Dragičević (28). On objašnjava zašto je Manda, kroz lik Viljuške, dan nakon smrti oživio baš u Novoj Varoši.

“Manda nije bio glumac koji se gurao da bude prvi, nije se toliko isticao u ovom poslu, ali sve što je radio, radio je sa stilom. Tako sam i ja ovaj grafit nacrtao spontao, u zavučenoj ulici, ali sa velikim odjekom”, priča Dragičević za “EuroBlic”.

Odmah je, kaže, znao da će pored portreta stajati citat “Idem, kume, kući! Dosta je…” iz kultnog filma “Lepa sela lepo gore”.

“Viljuška je najupečatljiviji lik iz mog detinjstva. ‘Lepa sele lepo gorele’ je film koji je ostavio veliki utisak na mene, a posljednja rečenica koju Manda kroz ovaj lik izgovara u filmu je impresivna. Zbog toga baš Viljuška, on i baš ova slika”, kaže Boris.

Ovaj mladi Banjalučanin veliki je zaljubljenik u jugoslovensku kinematografiju, pa Manda nije jedina legenda koja je njegovom rukom oplemenila banjalučke zidove.

“Radio sam mnoge grafite, a jedan od njih je na dječijoj sceni Gradskog pozorišta Jazavac i na taj sam posebno ponosan. Nacrtao sam četiri velikana – Petra Kralja, Ružicu Sokić, Nebojšu Zubovića i Batu Stojkovića”, kaže Boris.

Prvi grafit nacrtao je još u petom razredu, tako da je naselje u kojem živi puno njegovih grafita. Kada je završio srednju slikarsku školu, a potom i fakultet za grafički dizajn, nije zaboravio ljubav iz dječačkih dana.

“Kad ispred sebe imaš zid od pet metara, imaš slobodu, moć, i osjećaš se kao da si uradio nešto bitno i veliko. Svaki grafit je prezentacija jer praviš nešto što znaš da će vidjeti svi”, kaže on.

Skup hobi

S obzirom na to da se kod nas svijest o grafitima sporo razvija, jer ga neki i dalje poistovjećuju sa vandalizmom, Boris kaže da su mu velika podrška roditelji i prijatelji. Društvo mu često skupi novac za sprejeve jer grafiti su skup hobi. “Crtam nonoliko koliko imam sprejeva, uglavnom petkom. Grafiti nastaju iz dobrog druženja i svaki ima svoju priču”, kaže Boris.

(blic.rs)