Biznis 28.09.2015.

Bačene milijarde: Nema nafte sa Aljaske!

ČITANJE: 1 minuta
nafta
Rojal Dač Šel odustao je od ekspoatacije nafte i gasa u priobalju Aljaske jer su rezultati probnih bušotina u koje su uložene milijarde dolara razočaravajući.

Britansko-holandski naftni gigant saopštio je da na Aljasci nisu nađene količine nafte i gasa dovoljne za ekspoataciju, prenio je danas Bi-Bi-Si.

Rojal Dač Šel je uložio sedam milijardi dolara u istraživanja na Aljasci, uključujući 2,1 milijardu u 2008. godini za bušotine kod sjeverozapadne obale u Čukotskom moru, gdje su razočaravajući rezultati bušotine duboke oko 2.070 metara.

“Šel nastavlja da traži značajne mogućnosti ekspoatacije u tom području koje će vjerovatno na kraju biti od strateškog značaja za Aljasku i SAD”, izjavio je direktor filijale kompanije za SAD Marvin Odum.

Rojal Dač Šel započeo je istraživanja nafte i gasa u toj oblasti u julu ove godine, dva mjeseca nakon što je američki predsjednik, Barak Obama, odobrio bušenje na Arktiku, uprkos protivljenju ekologa.

Organizacije za zaštitu životne sredine protive se industrijskoj aktivnosti na Arktiku jer bi to ugrozilo polarne medvjede i druge životinje.

Demonstranti u kajacima pokušali su tokom ljeta da zaustave aktivnosti kompanije Rojal Dač Šel.

Šel je danas završio pripremu za eksploatciju nafte i gasa kod Aljaske, iako je planirao da priprema traje još bar godinu dana.

(Agencije)