Magazin 11.12.2016.

Balet na ledu “Labudovo jezero” zadivio Banjalučane

ČITANJE: 1 minuta

Spektakularni balet na ledu sa predstavom “Labudovo jezero”, u izvođenju ansambla Ruskog državnog baleta iz Sankt Peterburga izveden je večeras pred punom Sportskom dvoranom ‘Borik’.

Najpoznatije djelo Petra Iljiča Čajkovskog “Labudovo jezero” izvedeno je u dva čina, a baletni ansambl je izuzetnom muzikom, dinamičnim i ekstremnim emocijama očarao banjalučku publiku. Ansambl Ruskog državnog baleta čine 24 klizača, osvajača olimpijskih medalja, svjetskih, evropskih i nacionalnih prvenstava, a oni su u veličanstvenim kostimima puna dva sata publiku ostavljali bez daha. Sve predstave ovog ansambla se izvode pod rukovodstvom glavnog koreografa i zaslužnog ruskog umjetnika, Konstantina Rasadina.

U posljednjih pet godina ova produkcija je uspješno izvedena na najboljim scenama u SAD, Kanadi, Holandiji, Njemačkoj, Kini, Španiji, Koreji, Tajvanu, Grčkoj, Portugalu, Irskoj, Finskoj, Estoniji, Bugarskoj, Rumuniji, Austriji, Švajcarskoj, Južnoj Americi. Balet na ledu iz Sankt Peterburga od 1995. godine svoje nastupe, u klasičnim baletskim kostimima, izvodi na klizalištu koje se postavlјa na samoj sceni pozorišta i opera.

Predstavi su prisustvovali predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, predsjednik Skupštine grada Banjaluke Budimir Balaban, javni radnici iz kulture i društvenog života grada, te mnogobrojni građani Banjaluke.

“Naprosto sam oduševljena predstavom, očarala me lakoća pokreta kao i kostimi. Drago mi je što se ovako nešto dešava u našem gradu, te se nadam da ćemo i u budućnosti imati priliku gledati ovako predivna izvodjenja”, istakla je Nikolina Srdić, jedna od posjetilaca večerašnjeg spektakla.

(Nezavisne)