Magazin 06.12.2021.

“BALKANSKI ŠPIJUN”: Poznata komedija Dušana Kovačevića ima i sarajevsku verziju

ČITANJE: 1 minuta

U utorak, 7. decembra sa početkom u 19:30 sati, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo biće izvedena višestruko nagrađivana komedija Dušana Kovačevića “Balkanski špijun u Sarajevu” u adaptaciji i režiji Sulejmana Kupusovića.

Prema briljantnom tekstu Dušana Kovačevića po kojem je svojevremeno i snimljen kultni film, osamdesetih godina prošlog stoljeća, koji ni dan danas ne gubi na gledanosti jer je prožet tematikom koja je našla put i u današnjem vremenu, prenosi Klix.

Tu satiru je osjetio i reditelj Sulejman Kupusović koji je Špijuna “doveo” u Sarajevo i simbolično odlučio da se premijera odigra 29. novembra na Dan republike nekadašnje Jugoslavije.

Prožima se tema jugonostalgije, kao i današnjih, ali i svjetskih aktuelnih tema terorizma, koje je Kupusović satirično smjestio u Bosnu gdje se, kako navodi Klix, “kroz komediju nasmijao patološkoj opsjednutosti banjalučkih i beogradskih političara, samozvanih eksperata za terorizam, koji su tvrdili da je Bosna leglo Al-Kaide”.

S druge strane, smještena je tema o religiji, islamističkim idejama ljudi koji sebi daju za pravo da odlučuju da li je neko religiozniji ili ne od njih, jer ulazeći u krizu prisjećaju se Jugoslavije i režima koji ih sve više rastužuje zbog činjenice da današnji lideri ne obraćaju pažnju na “malog čovjeka”.

U predstavi igraju: Izudin Bajrović, Ejla Bavčić, Milan Pavlović, Aldin Omerović i Merima Lepić-Redžepović.

Komedija “Balkanski špijun u Sarajevu” će biti izvedena u skladu sa propisanim higijensko-epidemiološkim mjerama.

(SB)