Biznis 10.02.2016.

Banci Srpske prijeti likvidacija, Viškoviću zarobljeno 30.000 KM

ČITANJE: 3 minute
banka srpske
Željka Cvijanović juče je predložila rok, privremeni upravnik danas ga je prihvatio ali uz domaći zadatak. Ovo je Vladi posljednja šansa za spas Banke Srpske – ukoliko za mjesec dana ne predlože rješenje slijedi likvidacija.

Ultimatum Vladi glavna je tema i skupštinskim klupama. Opozicija sumnja da vlasti imaju vremena, poslanici vladajuće koalicije žele da vjeruju u pozitivan ishod. Radovan Višković pogotovo – jer mu je u banci ostalo zarobljeno 30 hiljada maraka. Ministar finansija tješio ga je za vrijeme sjednice.

-Razgovor je bio kratak u klupama Narodne skupštine. Nismo se bavili da kažem sad ni pisanom formom ni svim mogućim rješenjima niti sam ja ulazio u te detalje . Ja sam prije svega kao komitent te banke pitao za moguće rješenje – rekao je Radovan Višković, predsjednik kluba SNSD-a u NSRS.

U saopštenju privremene uprave, potvrđena su pisanja ATV-a o tome da aranžman sa MMF-om dijelom zavisi i od Banke Srpske – i da će ishod pregovora o novom aranžmanu uticati na način njenog restruktuiranja. Milana Ćurlića ne interesuje novac Međunarodnog monetarnog fonda. Hoće pare do kojih ne može od novembra prošle godine.

-Očigledno prinudna uprava ide tom logikom ‘vrijeme je novac’. Uzimaju na vremenu a za klijente banke očigledno ne mare- kazao je  Milan Ćurlić iz Banjaluke.

Dok novi rok otkucava, u javnosti su isplivali novi detalji inspekcijske kontrole u nekadašnjoj Balkan investment banci. U zapisu deviznog inspektorata piše da su milioni maraka iz Balkan banke povezanim licima prebacivani preko IP adresa koje pripadaju Visokom sudskom i tužilačkom savjetu.

-To je ono što je zaista zabrinjavajuće, da neko od uposlenika VSTS-a vrši takva prebacivanja elektronskim putem milione maraka vrlo sumnjivim, fiktivnim kompanijama koje su utvrdili i sami inspektori deviznog inspektorata – rekao je Siniša Vukelić urednik poslovnog portala “Kapital”

U Visokom sudskom i tužilačkom savjetu priznaju, vlasnici smo IP adresa. Istražnim organima nude pomoć – spremni su, kažu, da osiguraju sve dostupne podatke kako bi se otkrilo ko je iz Balkan banke, preko njihovih IP adresa, prebacivao novac.

-Dakle, 5000 korisnika iz svih sudova i tužilaštava u BiH je u naznačenom periodu 2012. godine moglo pristupiti internetu preko ovih adresa. Vijeću se do sada niko od nadležnih instituacija nije obratio sa zahtjevom za utvrđivanje vezanih za spomenuto korišćenje opreme- objašnjava Marijana Popović, portparol Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske i Specijalnom tužilaštvu kažu da se još uvijek vodi istraga u slučaju Balkan investment banke.  Zbog istrage, ministar ne otkriva firme koje su uključene u čitavu priču. Specijalno tužilaštvo je od litvanskih pravosudnih organa zatražilo sprovođenje određenih istražnih radnji. U septembru prošle godine čak su i ispitani pojedini osumnjičeni ali zapisnike o saslušanju Litvanci još nisu dostavili. Tek nakon toga istraga se može privesti kraju i očekivati  tužilačka odluka.

(ATV)