Vijesti 25.10.2019.

Banja Luka i Jajce nastavljaju saradnju

ČITANJE: 2 minute

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, sa saradnicima, posjetio je danas opštinu Jajce, gdje je sa načelnikom ove opštine Edinom Hozanom razgovarao o saradnji dva grada, sa naglaskom na realizaciju projekata koji su proizašli iz kandidature Banje Luke za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

Radojičić je naglasio da su Banja Luka i Jajce komšijski gradovi, koji su blizu i sarađuju vijekovima, pa nema razloga da se ta saradnja ne nastavi i ubuduće. On je podsjetio da su Banja Luka, Jajce i Bihać zajedno radili na kandidaturi Banje Luke za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

Dvije godine smo sarađivali na projektu EPK, zajedno sa Bihaćem i time otvorili vrata saradnje, bolje se upoznali i uspostavili lijepu komunikaciju. Naša iskustva u saradnji sa rukovodstvom Jajca su veoma pozitivna i mi želimo da nastavimo dalju saradnju. Žao nam je što Banja Luka nije prošla za EPK 2024. godine, jer bi to za sva tri grada bila velika stvar. Sada razgovaramo oko toga kako nastaviti dalju saradnju, a na današnjem sastanku su bili i ljudi koji su radili na projektu EPK – kazao je Radojičić.

On je dodao da su već pokrenuti razgovori u vezi sa određenim izložbama, nastupima kulturno-umjetničkih društava.

Kultura je jedna od oblasti naše saradnje, turizam takođe, a potegnuli smo i infrastrukturna pitanja. Zajednički interes nam je i ekologija, prvenstveno mislim na rijeku Vrbas i probaćemo da nađemo zajedničkog partnera u tom poslu – kazao je Radojičić.

Načelnik Opštine Jajce, Edin Hozan, izjavio je da je današnji sastanak u Jajcu sasvim prirodan slijed stvari nakon saradnje u okviru projekta kandidature Banje Luke za EPK 2024.

– Želimo nastaviti saradnju sa Banjom Lukom, bez obzira što Banja Luka nije dobila titulu.  Za nas to nije bio kraj saradnje niti će biti kraj projekta. Naša je istinska želja, a vjerujem i kolega iz Banje Luke da se naša saradnja i dalje nastavi. Izrazili smo spremnost i želju da se naši odnosi dalje razvijaju na svim poljima – kulturi, sportu, privredi – zaključio je Hozan.

U nastavku posjete Jajcu, gradonačelnik Igor Radojičić obišao je i pravoslavni hram u ovom gradu koji se nalazi u fazi obnove, te u razgovoru sa ocem Miladinom Samardžićem obećao da će Banja Luka pomoći obnovu ovog hrama.