Vijesti 26.03.2018.

Banja Luka završava finansijsku 2017. godinu u suficitu

ČITANJE: 1 minuta

Grad Banja Luka će finansijsku 2017. godinu završiti u suficitu, prvi put nakon dužeg niza godina, saopšteno je na strateškom planiranju Gradske uprave.

Na redovnom, šestomjesečnom planiranju, koje se danas i sutra održava u Slatini, biće predočeni preliminirani finansijski pokazatelji za prošlu godinu i predstavljeni ključni projekti koje će grad realizovati u 2018. godini. Istovremeno, biće razmotren niz strateških dokumenata, koji bi trebalo da definišu izgled i razvoj najvećeg grada Srpske za idućih nekoliko decenija.

Gradonačelnik Igor Radojičić naglasio je da bi na planiranju trebalo da bude utvrđen okvir planiranog rebalansa gradskog budžeta, na osnovu prelimiranog finansijskog izvještaja po kojem je u prošloj godini ostvaren suficit.

On je istakao da će biti predstavljena i Strategija razvoja grada za idućih 10 godina, koja bi trebalo da se nađe pred odbornicima gradskog parlamenta već na ljeto ove godine.

– Takođe, gradski arhitekta Ivan Rašković predstaviće smjernice za izradu urbanističkog plana, koji bi trebalo da definiše gradski urbanizam za idućih 20 godina. Što se urbanizma tiče, razmotrićemo i izuzetno važan regulacioni plan centralnog gradskog područja, čiji će se nacrt već u srijedu naći na Skupštini grada. Pored toga, biće riječi i o planu kapitalnih investicija za iduće tri godine, kao i aktivnostima vezanim za izradu Strategije razvoja kulture, koja je usko vezana sa našom kandidaturom za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine – kazao je Radojičić.

Šestomjesečno planiranje je novouspostavljena praksa aktulene gradske administrcije, čiji je cilj da se, kroz diskusiju predstavnika svih gradskih službi, sumiraju rezultati i predstave najznačajnije aktivnosti za idući period.