Vijesti 10.09.2015.

Banjalučani dijelili besplatne zagrljaje

ČITANJE: 1 minuta
zagrljaj

Besplatni zagrljaji djeljeni su danas građanima na Trgu Krajine u Banjaluci, a studenti medicine koji su pokrenuli ovu akciju, kažu da im je cilj bio da poprave ljudima raspoloženje i izazovu osmijeh.

Time su oni obilježili Svjetski dan prevencije samoubistva. A da razloga za zabrinutost ima pokazuje i podatak CJB Banjaluka da su za pola ove godine na području koje pokrivaju evidentirali 43 samoubistva.

Studentkinja Ivana Todorović koja je pokretač ove akcije smatra da je problem samoubistva sve češći u našem društvu.

– Sama tema je veoma značajna iz oblasti mentalnog zdravlja. Ove godine hoćemo da obilježimo 10. septembar  na poseban način, odnosno dijeljenjem besplatnih zagrljaja-  kazala je Todorovićeva.

Studenti medicine smatraju da nije sramota tražiti pomoć i dodaju:

– Ljudi ne vole da traže profesionalnu pomoć jer smatraju znakom nesposobnosti ako trebaju svoje probleme da rješavaju uz nečiju asistenciju pa će ih radije podijeliti sa prijateljem, rođakom ili kolegom sa posla –  kaže Todorovićeva i dodaje da trenutno u Banjaluci postoji Udruženje građana “Zajedno” koji može ponuditi besplatnu pomoć i savjetovanje svim osobama kojima je podrška potrebna.

– Udruženje ‘Zajedno’ ima otvoren Dnevni centar koji je proširena usluga Centra za socijalni rad kao podrška za socijalno uključivanje marginalizovanih jačanjem njihovih socijalnih kapaciteta. Time je udruženje i finansijski podržano u sistemu socijalne zaštite čime je izvjesna njegova održivost – istakla je Todorovićeva.

(NN)