Magazin 31.10.2015.

Banjalučani dočekuju “Noć vještica”: Jeste pomodarstvo, ali će noć biti veselija

ČITANJE: 4 minute
halloween

foto: Vedran Ševčuk

„Halloween“ ili Noć vještica je tradicija paganskog porijekla, odnosno slavljenje „gospodara smrti“, karakteristična uglavnom za zapadne zemlje. Zbog čega se onda posljednjih godina proslavlja u Banjaluci, niko ne zna. Psiholozi i sociolozi kažu da je to pomodarstvo, sveštenici tvrde da je u pitanju nepoštovanje religije, a sudeći po velikom broju rezervacija u kafićima Banjalučani u tome ne vide ništa loše.

Noć vještica se proslavlja večeras, a velika većina građana već je spremna za ovu, sada već slobodno možemo reći, tradicionalnu manifestaciju u gradu na Vrbasu.

Ugostiteljski objekti svoje programe počeli su da najavljuju još početkom oktobra, kako bi sve oni koji su se maskirali primamili baš u svoj lokal. Biraju se naljepše, ali i najkreativnije maske, a pobjednici mogu da osvoje razne nagrade od besplatnih kolača, pića, do šminkanja za sljedeću godinu. Pored proslave u kafićima organizovano je i treće po redu okupljanje maskiranih Banjalučana na Trgu Krajine, zakazano u 22 časa pod nazivom „Halloween parada“.

Uoči burne noći, radno je i u jedinoj specijalizovanoj radnji za iznajmljivanje kostima za maskenbal u RS „Viktoria shop“. Vlasnica šopa Gordana Pejčinović kaže da ove godine prvi put ima na raspolaganju kostime za odrasle, koji su itekako traženi.

kostimi

– Trenutno raspolažem sa 20-ak kostima za odrasle, a radim i narudžbe, s tim što se to mora naručiti bar sedam dana ranije, naročito sada kada je sezona i kada ima posla. Tu su kostimi dvorskih dama, medicinskih sestara, Betmen, gusar, tigar, leopard, te vještice… Iznajmljivanje kostima košta 20 KM za odrasle, 15 KM za djecu i kostimi se mogu koristiti 24 časa – kaže ona.

Ona naglašava da su dječiji kostimi jednako traženi, jer postoje razne škole jezika, pa čak i vrtići koji organizuju proslavu „Noći vještica“.

U pripremama za doček Noći vještica vrijedno učestvuje i šminker Natalija Bučić (NABU šminkernica) kojoj je ovo druga godina uz Noć vještica. Natalija kaže da je prošle godine uradila ukupno sedam maskiranja, zbog toga što je šminka bila komplikovana, ali da je ove godine interesovanje daleko veće.

maska halloween

– Moj radni dan počeće u devet, a završiti vjerovatno u noćnim časovima. Najpopularnije maske su vampiri, zombiji, skeleti, klovnovi, vanzemaljci, tranvestiti, proslavljeni karakteri iz raznoraznih filmova, stripski likovi, likovi iz animiranih filmova, a najtraženije su takozvana “calavera” i “žena mačka”. Ove godine radim zajedno sa frizerkom Oljom Šobotom, jer su frizure svakako veliki dio cijele ove priče – kaže Bučićeva dodajući da ovaj tip zabava i sama posjećuje više od 10 godina i svaki put im se iznova raduje.

Banjalučanka Mila Trninić kaže da Noć vještica tradicionalno proslavlja unazad nekoliko godina. Počela je, priča, sa proslavama u Domu omladine, a završila u kafićima koji organizuju proslave.

– Niko u mom društvo ne vidi ništa loše u tome. U neku ruku, zakinuti smo za mnoge stvari u ovoj našoj državi i ako već nismo imali mogućnost kao djeca da u Americi da skupljamo slatkiše od komšija i uživamo u tom događaju možemo sebi to da priuštimo sada. Nikada nisam davala novac za kostime, uglavnom sam maske pravila sama. U proslavama iza nas, bila sam gejša, policajka i zombi. To je izlazak kao i svaki drugi, sa jednom malom razlikom, svi su daleko opušteniji i raspoloženiji nego inače- kaže Trninićeva.

Sociolozi su složni da je u pitanju pomodarstvo, ali smatraju da to ipak ne bi trebali da gledamo sa negativne strane, dok god takav performans ne ugrožava druge ljude.

–  To može da bude neka vrsta bunta protiv uobičajenog i ustaljenog načina života kojom se pokazuje neka različitost. Dokle god to ne šteti sredini, ne ugrožava se i ne stvara neprijatnost drugima, onda ne bismo smjeli da zamjerimo mladima koji odluče da proslavljaju „Noć vještica“ . Razumljivo je i to što se crkva buni, ali treba imati u vidu i da crkva ima svoje rituale koji se ne dopadaju mnogim ljudima – smatra sociolog Ivan Šijaković.

„Noć vještica“ u Banjaluci će se večeras itekako proslavljati. Možete voljeti ili ne voljeti, odobravati ili ne, ali jedno je sigurno, večeras zabave u Banjaluci neće faliti.

Pogledajte kako je to izgledalo prethodnih godina:

noc vjestica
noc vjestica kset
noc vjestica
noc vjesticaaaa

 

halloweeen

(Banjaluka.net)