Magazin 24.12.2016.

Banjalučani zaobilaze Evropske metropole za Novu: Beograd privlačniji od Beča

ČITANJE: 3 minute

Budva, Beograd, Zlatibor i Jahorina najčešće su destinacije koje su Banjalučani izabrali za doček Nove 2017. godine.

Dok su Slovenci pohrlili u Banjaluku na novogodišnji doček, stotine Banjalučana će za najluđu noć otputovati iz svog grada, ali se uglavnom drže područja bivše Juge.

Prema podacima turističkih agencija, ljubitelji pravog zimskog ugođaja već su rezervisali smještaj na Tari, Kopaoniku i Zlatiboru, te Vlašiću ili Jahorini, dok Banjalučani željni provoda, zabave i gradskog šmeka biraju Beograd, Novi Sad, ili Budvu.

– Prošle godine smo u Srbiju slali samo jedan autobus, a ove godine je interesovanje mnogo veće. Ljudima je Srbija sve zanimljivilja, dok za Bratislavu, Beč i Bolonju nismo imali dovoljno zainteresovanih da bi mogli organizovati grupne ponude – rekla je Jelena Šobot iz jedne turističke agencije.

Ona objašnjava da je ponuda “Put u nepoznato” u kojoj putnici znaju samo da idu u Srbiju, ali ne znaju gdje, ove godine pun pogodak i da je privukla mnoge Banjalučane.

Kako tvrde građani, zapadna Evropa postaje sve skuplja, a gradovi u Srbiji izgledaju sve bolje, te novogodišnji program je zanimljiv i bogatiji.

Da Beč zamijeni Beogradom, ove godine odlučila je i Banjalučanka Jelena Aleksić.

– Meni je bitno samo da malo promijenim okruženje, bar tu noć. Već godinama praktikujem da sa društvom odemo negdje dalje u Evropu, ali ove godine, da budem iskrena, malo se bojim tog svega što se dešava tamo. Razmišljala sam o Budvi i Beogradu, tako da ćemo se vjerovatno odlučiti za Beograd. Jeftinije je od Beča i Budimpešte, bliže je, a atomosfera uvijek bude sjajna – kaže Aleksićeva.

Ona dodaje da je pored svega, ipak presudilo to što bi za isti novac u Beogradu mogla provesti tri dana, a u Beču ili Gracu samo jednu noć.

Pored gradova u Srbiji, popularna je i Budva, u kojoj dva polupansiona tu noć, koštaju oko 200 KM, a iz turističkih agencija kažu da su novogodišnji paketi već rasprodati.

Planine su još pristupačnije, bar po cijeni. Smještaj na Kopaoniku, preko agencija, može se naći već od 400 KM na pet dana.

Za agencije se odlučuju oni koji idu na dalji put, dok se za putovanje na planine u BiH, grupe najčešće same organizuju.

Saša K. (29) nakon dugo godina proslavljanja Nove godine u banjalučkim kafićima, odlučio se da sa drušvom ode na Vlašić.

– Iznajmili smo vikendicu koja košta 200 KM. Ide nas 13, a sve zajedno sa prevozom koštaće nas po 20 KM. To nam se sigurno više isplati, jer u nekom klubu samo rezervisanje stola koštalo bi nas po 50 KM, a da ne pričam o tom koliko popijemo i pojedemo – kaže Saša.

Egzotika

Bolje situirani Banjalučani za novogodišnju noć biraju egzotične destinacije. Turističke agencije u ponudi imaju putovanja na Kubu, Tajland, Siciliju, Azurnu obalu i Dubaji. Cijena aranžmana po osobi kreće se od 2.500 do 4.000 KM, ali to izgleda nije problem, jer u turističkim agencijam kažu da za ove ture zainteresovanih uvijek ima.

(blic.rs)