Vijesti 27.05.2016.

Banjalučanin i Dobojlija na evropskoj listi najtraženijih bjegunaca

ČITANJE: 2 minute

Riječ je o Bojanu Dragičeviću (34) iz Banjaluke i Radomiru Cvijanoviću (32) iz Doboja za kojeg se sumnja da je učestvovao u “pljački vijeka” u Ljubljani, kada su razbojnici pobjegli sa skoro 33 miliona evra. Slovenačka policija traži ga već 11 godina zbog pljačke SKB banke u kojoj je obijeno 428 sefova i iz kojih je odneseno gotovo 20 miliona evra, ali i druge dragocijenosti vrijedne oko 13 miliona evra.

U toj pljački je pet naoružanih napadača upalo u riznicu banke, koristeći sigurnosni kod za korisnike sefa onesposobivši dvojicu čuvara. Riječ je o dobro organizovanoj i sofisticiranoj pljački, istakli su stručnjaci za bezbjednost, i dodali da je služba zaštite bila veoma slaba te da alarmi nisu bili povezani sa sigurnosnim centrom ili sjedištem policije u neposrednoj blizini banke.

Dragičević je u dva navrata opljačkao poslovnicu HVB Splitske banke u središtu Šibenika. Prvi put je ukrao 350.000 kuna (oko 47.000 evra), a drugi put skoro pola miliona kuna (oko 66.000 evra). Prema presudi, pljačka je organizovana u Banjaluci, gdje je uhapšen u maju 2012. godine i zatim izručen Hrvatskoj. Oružje i ukradeni novac iz banke nikada nisu pronađeni. Nakon što je završio u zatvoru u Lepoglavi, Dragičević je pobjegao iskočivši kroz prozor prostorije koju su u pogrešnom trenutku čuvari ostavili bez nadzora. Skočio je na parkirani automobil i pobjegao, ali ga je policija uspjela uhvatiti istog dana.

Nakon ovog bijega, sljedeće godine prebačen je u Pulu odakle je takođe uspio pobjeći pri povratku iz šetnje preskočivši zid visok četiri metra. Zatvorska policajka ispucala je tri metka upozorenja i pucala u njega, ali ga nije uspjela pogoditi. Tada je upravnik zatvora podnio ostavku. Zbog ovog slučaja pokrenuti su disciplinski postupci protiv troje zatvorskih čuvara.

(Radio Sarajevo)