Magazin 16.07.2016.

Banjalučanin u humanoj misiji: Pješačio 20 dana do manastira Ostrog

ČITANJE: 3 minute

Banjalučanin Mirko Majkić, koji je 19. juna krenuo pješke na humanitarno hodočašće do Manastira Ostrog u Crnoj Gori, s ciljem promovisanja humanitarnog broja 1432 za pomoć Milani Gajić, koja boluje od Laforine bolesti, nakon 20 dana stigao je na odredište, javlja ATV.

“Nakon 20 dana hodočašća kroz Republiku Srpsku i Crnu Goru stigao sam pod sveti Ostrog, poklonio se Svetom Vasiliju Ostroškom i pomolio za svu djecu koja, nažalost, boluju od Laforine bolesti”, kaže Majkić za Srnu,

Pod Ostrogom su ga dočekali otac Zosima, otac Sergije i drugi monasi.

Majkića je dočekala i Jasna Laković iz Podgorice, čiji sin boluje od Laforine bolesti, a, nažalost, jednog sina je i izgubila.

Nakon Ostroga Majkić se uputio autobusom ka Kosovu i Metohiji, gdje planira da boravi nekoliko dana.

mirjko-majkic1

Tokom putovanja prvi prijem upriličio mu je načelnik opštine Derventa Milorad Simić, koji je akciju podržao novčano – Majkiću je predat novac za troškove hrane i smještaja, a na račun porodice Gajić uplaćeno je 1.000 KM.

Nakon Dervente, i u drugim lokalnim sredinama upriličeni su prijemi za Majkića – načelnik Modriče Mladen Krekić, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, zamjenik načelnika Zvornika Bojan Ivanović, zatim sveštenstvo i monaštvo Srpske pravoslavne crkve.

Veliku podršku da istraje pružili su mu stanovnici mjesta kroz koja je prošao, a Majkić posebno ističe humanost ljudi koji okrenu humanitarni broj 1432 i pomognu porodicu Gajić.

Mirko Majkić prošao je kroz Zvornik, Miliće, Vlasenicu, Han Pjesak, Sokolac, Rogaticu, Foču, zatim Plužine u Crnoj Gori, Nikšić i Ostrog.

Ispred Hrama Svetog Vasilija u Nikšiću pridružili su mu se Siniša Jakšić, Miro Čanović i Goran Milošević, koji su stigli sa Kosova i Metohije, da podrže prijatelja, navodi Majkić u opisu hodočašća do Ostroga.

Bilo je kiše, veoma visokih temperatura, umora i velike želje da se istraje u namjeri.

“Put, i više nego težak i opasan zbog dosta tunela i jakog vjetra kraj Pivskog jezera.

Prelijepo je za gledati, ali težak i opasan put. Tuneli jako tamni i dugački. A, imao sam osjećaj da će me vjetar odnijeti u jezero”, napisao je nakon dolaska u opštinu Plužine – Crna Gora.

Tokom cijelog puta, sa mjesta gdje je imao odmor i mobilnu mrežu, bio je u kontaktu sa rodbinom, prijateljima i svim poštovaocima humane akcije u koju se upustio.

Riječi podrške i ohrabrenja nije manjkalo. Za uspomenu i dugo sjećanje napravio je mnoštvo fotografija koje svjedoče o lijepim krajevima, spomenicima, hramovima, ljudima i svemu drugom na šta je tokom puta naišao.

Ovo je njegovo treće hodočašće. Prvo je bilo 2012. godine kada je išao ka Ostrogu sa ciljem duhovnog uzdizanja, a 2013. godine na Vidovdan je prepješačio više od 800 kilometara do Kosova i Metohije radi podrške srpskom narodu.

(ATV)

Oznake: Mićo Mićić