Vijesti 21.07.2016.

Banjalučanke mjesecima čekaju na pregled kod ginekologa

ČITANJE: 3 minute

Na posjetu ginekologu u pojedinim domovima zdravlja u RS pacijenti čekaju i po nekoliko mjeseci, zbog čega se mnogi, i pored gotovo besplatnog pregleda, odlučuju da mišljenje ljekara potraže u privatnim ordinacijama.

Na termin za pregled kod ginekologa daleko najviše čekaju Banjalučanke iako Dom zdravlja u gradu na Vrbasu u odnosu na ostale u RS ima najviše zaposlenih ginekologa.

Pacijentkinja Jelena M. obratila se redakciji “Glasa Srpske” kako bi ukazala na ovaj višegodišnji problem. Ona je ispričala da je prije nekoliko dana otišla u Dom zdravlja kako bi se naručila na pregled kod ginekologa, ali nije ni sanjala da će na red doći tek krajem oktobra.

– Ranije sam imala zdravstvenih problema pa sam iz predostrožnosti odlučila da odem na pregled. Medicinska sestra na šalteru za ginekologiju rekla je da kod mog ljekara nema slobodnog termina prije 22. oktobra. Ostala sam u šoku, jer do tada “ko živ, ko mrtav” – rekla je Jelena M.

Dodala je da su kao obrazloženje naveli to što su prevelike gužve kod ginekologa, te da, između ostalog, doktor dva dana u sedmici radi u Poliklinici, a ostalim danima u Kliničkom centru na Paprikovcu.

– Na kraju sam otišla u jednu privatnu kliniku i sve odradila za manje od sat. Jeste da me pregled koštao 80 maraka, ali sam to bar obavila – kazala je Jelena.

Mileva Jokić, koju smo zatekli u banjalučkom Domu zdravlja, kaže da je došla da zakaže pregled kod ginekologa za svoju bolesnu majku.

– Prvo sam pitala za termin kod njenog ginekologa, međutim, rekoše mi da je zauzet do početka oktobra. Onda sam tražila hitan pregled kod bilo kojeg ginekologa u ovoj ustanovi, jer majka je mnogo stara i bolesna, da bi rekli da je prvi slobodan termin kod drugog ljekara tek 26. avgusta – ispričala je zabrinuta Jokićeva.

Jedino ovoliko dugo na termin ne čakaju trudnice, ali zato se, kako kažu, načekaju u čekaonici, jer po deset žena bude zakazano u isto vrijeme.

U banjalučkom Domu zdravlja, gdje je zaposleno osam ginekologa, a tri doktora su na specijalizaciji, registrovana su 46.423 pacijenta.

– Prosječan broj pregleda po ginekologu je 25 dnevno, što je više od standarda i normativa i što je maksimalan broj žena koje se mogu pregledati u toku radnog dana – rekli su u ovom domu zdravlja, dodajući da se kod pojedinih ginekologa na pregled čeka od deset dana, a kod drugih do dva mjeseca.

Istakli su da hitne slučajeve primaju odmah bez naručivanja, te da nijedan ginekolog iz ove ustanove ne radi u Kliničkom centru.

Koliko Prijedorčanke čekaju na pregled, nismo uspjeli da saznamo jer u prijedorskom Domu zdravlja kažu da su oba ginekologa, koliko ih je i zaposleno, na godišnjem odmoru do iduće sedmice. Dodali su da o pregledima i slobodnim terminima ne mogu ništa reći dok se ljekari ne vrate na posao.

Na pregled u Domu zdravlja Bijeljina, gdje su zaposlena četiri ginekologa, čeka se, kažu, do tri dana. Slična situacija je i u Trebinju gdje se čeka najviše četiri dana. Načelnik Službe za ginekologiju i akušerstvo u dobojskom Domu zdravlja Mladen Blagojević kaže da trenutno nema velikih gužvi pa ni potrebe za zakazivanjem pregleda.

– Svi pacijenti koji dođu na pregled u roku od najviše pola sata budu primljeni. Na tri ljekara, koliko ih radi kod nas, registrovano je 24.769 žena – rekao je Blagojević.

Gužve za pregled uočene su i u drugim domovima zdravlja u RS, posebno u sezoni godišnjih odmora.

“Kradljivci termina”

Iako su ginekološki pregled čekali mjesecima, mnogi pacijenti odlučujući da se ne pojave kod ljekara umanjuju šanse drugim pacijentima koji su potencijalno zdravstveno mnogo ugroženiji. Tačnije, ne dolazeći na svoj pregled, građanin je “ukrao” validan termin drugom koji bi se u zakazano vrijeme pojavio na pregledu.

(Glas Srpske)