Magazin 19.06.2016.

“Banjalučanke” na Kastelu u čast Svjetskog dana muzike

ČITANJE: 2 minute

Odabrana djela autora savremene horske literature, zahtjevni aranžmani i kompozicije zasnovane na našoj tradicionalnoj muzici, horske obrade svjetskih i domaćih hitova, te horski aranžmani numera filmske muzike repertoar je koji će zainteresovani moći čuti na tvrđavi Kastel sutra u 21 čas, za kada je najavljen cjelovečernji koncert ženskog kamernog hora “Banjalučanke”.

Koncert će biti održan u čast Svjetskog dana muzike, a sa “Banjalučankama” kao specijalni gosti nastupiće i ženski vokalni ansambl “Sjećanja”, kojeg čine članice nekadašnje prve postave hora “Banjalučanke”, te poznati banjalučki ansambl “Libertango”. Sve to, a i činjenica da je zainteresovanost publike prilikom posljednjih nastupa “Banjalučanki”, održanih u KC Banski dvor, prevazišla kapacitete ove kulturne ustanove, uprava hora očekuje podršku sugrađana i punu ljetnu pozornicu Kastela.

“Koncert na tvrđavi Kastel jedna je od rijetkih neostvarenih želja hora ‘Banjalučanke’ i pjevanje na otvorenom će za nas biti novo i drugačije iskustvo. Nakon toliko koncerata i takmičarskih nastupa širom svijeta došlo je konačno vrijeme za koncert na banjalučkoj tvrđavi, što će za nas biti poseban izazov”, kazao je Mladen Matović, kompozitor i dirigent hora, izrazivši nadu da će se ovim koncertom hor odužiti svima onima koji u proteklom periodu iz objektivnih razloga nisu uspjeli da prisustvuju njihovim koncertima.

Koncert će, prema riječima Matovića, u sadržajnom pogledu predstavljati rekapitulaciju rada hora u posljednjih nekoliko godina. “Repertoarska raznovrsnost i visok nivo izvođenja najrazličitijih muzičkih žanrova postali su jedna od najznačajnijih odrednica našeg ansambla, a tako će biti i na koncertu na Kastelu”, naveo je Matović. On je dodao da kroz bogat programski koncept i nešto smjeliji marketinški pristup prilikom prezentacije njihovih aktivnosti nastoje srušiti predrasude nemalog broja onih koji smatraju da su koncerti horske muzike namijenjeni privilegovanom i užem krugu ljudi iz struke.

“Pored želje da što veći broj građana Banjaluke prisustvuje ovom događaju, koncert hora na tvrđavi Kastel je zamišljen i kao svojevrsni koncertni ispraćaj ansambla na Svjetsku horsku olimpijadu, najveće i najznačajnije planetarno horsko takmičenje”, rekao nam je kompozitor. Podsjećamo, Svjetska horska olimpijada u organizaciji Svjetske horske asocijacije održaće se u Sočiju, u Ruskoj Federaciji, od 6. do 16. jula ove godine.

(nezavisne.com)