Vijesti 24.09.2016.

Banjalučka bruka: Patronaže za porodilje besplatne samo na papiru

ČITANJE: 3 minute

Mame i bebe imaju pravo na besplatne posjete medicinske sestre nakon izlaska iz porodilišta, ali je to pravo najčešće mrtvo slovo na papiru.

Uvođenjem porodične medicine u Dom zdravlja, prestala je sa radom Služba za patronažu. Kućne posjete postale su obaveza porodičnih timova, ali u praksi porodilje i bebe najčešće ne mogu računati na patronažu preko osiguranja. Tako na Poliklinici na 19 timova porodične, prema svjedočenju mladih roditelja, radi samo jedna patronažna sestra, koja obavlja i druge poslove. Kada nje nema, nema zamjene.

– Znam da imam pravo na nekoliko besplatnih posjeta, zvala sam Poliklinku, gdje smo registrovani, ali rekli su mi da je sestra na odmoru i da se snalazim sama – kaže Bojana Popadić, koja je dvije posjete sestre iz privatne ambulante platila 30 KM.

Privatnu sestru, i to po preporuci porodičnog doktora, zvala je i Svjetlana Šurlan.

– Nije ni pomenuo sestru iz tima porodične, a ni ja nisam pitala za to. Usluga privatne ustanove je dobra i nije skupa – kaže Svjetlana.

Timovi porodične medicine sa Fondom zdrvstvenog osiguranja RS ugovorili su i kućne posjete, što je potvrđeno i u Službi porodične medicine Doma zdravlja. Načelnica službe, Kosana Stanetić, kaže da sve osigurane porodilje imaju pravo na besplatne posjete i da je to jedna od najvažnijih usluga.

– Medicinska sestra pregleda majku, savjetuje je o njezi novorođenčeta i podstiče je da doji bebu, obavlja pregled i toaletu bebinog pupka i toaletu rane kod porodilje. Ukoliko primeti bilo kakvu patološku promjenu konsultuje ljekara – kaže Stanetićeva.

Međutim, u desetak timova porodične medicine, koje je kontaktirala ekipa „EuroBlica“, nisu baš bili načisto da i ova usluga spada u njihove obaveze. Dešava se i da mlade mame i bebe moraju čekati, jer su sestre zauzete. Porodilje koje su uspjele doći na red, zadovoljne su uslugom porodičnog tima, jer su sestre ljubazne i rade svoj posao kakao treba.

– Pitala sam svoju doktoricu da li imam pravo na patronažnu. Rekla mi je da se javim kad se porodim i dala mi broj od jedne sestre. Dolazila je dva puta i sve je bilo u najboljem redu – kaže Tanja D. Subotić.

Uprkos žalbama pojedinih medicinara, da imaju previše posla, pa ne mogu stići u kućne posjete, upućeni smatraju da je ipak u pitanju loša organizacija, a u nekim slučajevima i eskiviranje obaveza. Tako, u nekim ambulantama, koje imaju ugovorene porodične timove, od pacijenata traže da patronažnu sestru dovoze i odvoze i to u vrijeme kada njoj odgovara.

Devedesetih je bilo bolje

Najpoznatija banjalučka babica, Nimeta Cerić, koja je porodila 60.000 majki, a od 1997. je u penziji, kaže da se u njeno vrijeme znalo šta ko radi.

– Kad su mame izlazile iz porodilišta automatski su bile na spisku u Domu zdravlja, da bi patronažne sestre mogle da ih obilaze, jer je to bila njihova obaveza. Nije trebao nikoga zvati, niti plaćati, one su dolazile same i obilazle sve mame i bebe – kaže Nimeta.

(blic.rs)