Vijesti 23.03.2018.

Banjalučka Medicinska škola bi mogla da završi na ulici

ČITANJE: 2 minute

Medicinska škola u Banjaluci mogla bi se naći na ulici, jer preduzeće “Kosmos” traži njeno iseljenje iz prostora ovog preduzeća, rekao je juče Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Radojičić je naglasio da ova škola uopšte nema svoj prostor te da preduzeće “Kosmos” nakon usvajanja programa restrukturisanja traži iseljenje Medicinske škole, jer su prije njegovog usvajanja bili pred stečajem.

“Ako ‘Kosmos’ dobije sudsku presudu, Medicinska škola bi se sutra našla na ulici. Nadamo se da se sudski spor neće završiti u negativnom smislu, jer mi uredno plaćamo zakup po ugovoru koji je napravljen, ali moram ponoviti da je ugovor sklopljen prije nego što je ovo preduzeće ušlo u proces restrukturisanja”, objasnio je Radojičić.

Naglasio je da je u programu restrukturisanja “Kosmosa” Medicinska škola višak.

“To je u ovom momentu najveći problem, jer je čitava škola zbog restrukturisanja preduzeća potencijalno na ulici”, upozorio je Radojičić.

Vladimir Jagodić, direktor Medicinske škole, rekao je da se sudski spor vodi između Ministarstva prosvjete i kulture, Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS, “Kosmosa”, Medicinske škole i grada Banjaluka.

“Ugovor o korištenju prostora nam važi još godinu i po i nadam se da će se za to vrijeme naći neko rješenje za školu. Najvjerovatnije će to biti objekat Medicinske škole na Paprikovcu u sklopu medicinskog kampusa”, objasnio je Jagodić i dodao da jednu od najvećih srednjih škola u Banjaluci trenutno pohađa 1.070 đaka.

Radojičić je juče razgovarao sa direktorima šest banjalučkih osnovnih škola i direktorom Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” o planovima za rekonstrukciju i sanaciju objekata ovih škola, te naglasio da će grad za sufinansiranje ovih radova iz budžeta izdvojiti 150.000 KM.

Škole sa čijim direktorima je održan sastanak su u programu redovnog budžetskog finansiranja i to su osnovne škole “Milutin Bojić” Potkozarje sa područnom školom Mišin Han, “Georgi Stojkov Rakovski”, “Vuk Stefanović Karadžić” sa područnom školom u Česmi, “Ćirilio i Metodije” Piskavica, “Ivo Andrić” i područna škola “Vojislav Ilić” Bočac.

“Ovo su škole u kojima će grad sufinansirati određene radove rekonstrukcije, dok će u Elektrotehničkoj školi ‘Nikola Tesla’ biti zamijenjena kompletna stolarija”, pojasnio je Radojičić.

Dodao je da Gradska uprava ima evidentirane sve potrebe osnovnih i srednjih škola, koje zahtijevaju velika finansijska sredstva.

Radojičić je istakao da, osim Medicinske, i Građevinska škola ima problem sa smještajem, dok Tehnička škola ima jedno cijelo krilo škole koje nije upotrebljivo te da je neadekvatan i smještaj Ugostiteljske škole.

Naglasio je da projektantska kuća treba do kraja marta da završiti svoj posao u vezi s pitanjem dogradnje objekta OŠ “Branko Radičević” sa deset novih učionica i jednim krilom.

“To znači da bi od 1. aprila resorno ministarstvo moglo raspisivati javni tender, izbor izvođača i finansiranje”, zaključio je Radojičić.

(Nezavisne)