Magazin 28.02.2016.

Banjalučka Rok simfonija uskoro pred Beograđanima

ČITANJE: 3 minute
rok simfonija
Banjalučki muzičari okupljeni u “Rock simfoniji” nakon uspješna dva koncerta u jednom danu, koja su održali u Banjaluci, pripremaju se za nastup u beogradskom Sava centru 13. aprila.

Dragan Moconja, osnivač “Rock simfonije” izjavio je da su dva koncerta organizovali zbog velikog interesovanja publike. Članovi “Rock simfonije” očekivali su dobru atmosferu na koncertima u Banjaluci, ali nisu očekivali da će biti toliko emotivno koliko je bilo.

-Nikada nisam vidio više publike da plače na nekom koncertu, naročito da sam ja dio toga. Super osjećaj, svi su se oduševili- rekao je Moconja.

U Beogradu će nastupiti sa kombinacijom starog i novog repertoara, koji su premijerno izveli u Banjaluci, odnosno izvodiće i strane i domaće hitove.

-Pjesme su odrađene, sad se samo dovježbavaju, sređuju se detalji, finese- kaže Moconja.

Na pitanje da li očekuju pun Sava centar, Moconja je odgovorio da je teško govoriti o tome, jer tek treba da počnu medijsku kampanju.

-U Srbiji su već izrazili interesovanje za nas, pa vjerujem da će biti ljudi, nadamo se najboljem, spremni smo i na drugu varijantu, ali sam optimista. To je poprilično veliki zalogaj za nas- dodao je Moconja.

“Rock simfoniju” danas čini 57 članova, studenata Muzičke akademije u Banjaluci, učenika Muzičke škole “Vlado Milošević” te njihovih profesora. Hor je, prema riječima Moconje, sastavljen iz drugih banjalučkih horova, a osnova svega je bend “Tupas mene”. Prema njegovim riječima, u pitanju su afirmisani muzičari Banjaluke.

Vokalni solisti su Vanja Mišić, Milana Smiljanić, “Lady D”, “Brutal protest”, te Davor Tojčić.

Na pitanje kako je došao na ideju o ovakvom spoju, Moconja je rekao da je to ostvarenje njegovog dječačkog sna.

-Na kafi je sve počelo, gledao sam snimak Aerosmitha iz 1992. godine sa MTV nagrada i rekao svojoj dragoj, koja je inače član Rock simfonije, kako bi bilo super napraviti samo jedan koncert takav. Ona je rekla, pa ‘ajmo pokušati i bukvalno tad je sve počelo, od jedne kafe i gomile entuzijazma i vjerovanja u muziku i ljubavi prema muzici- kaže Moconja.

Sa predstavnicima “Rock simfonije” ekipa Anadolije je razgovarala je tokom probe u Domu omladine, kojoj nisu prisustvovali svi članovi. Na pitanje koliko je teško okupiti i organizovati 57 muzičara Moconja je odgovorio da je jako teško.

-Svaka proba je kao svirka, sve moraš ozvučiti, ljudima postaviti, donijeti razglas… Jako je teško, mi bukvalno dođemo ovdje dva sata prije probe da raskabliramo, sredimo i ostajemo sat i po – dva da poslije raskabliramo. Mislim da je u svemu presudna ljubav prema muzici, što se jako osjeti u našem sviranju, bar ja osjetim na našim probama, to je taj neki glavni pokretač- kaže Moconja.

Dušan Urošević, dirigent Rock simfonije, ovom projektu pridružio se u avgustu prošle godine.

-Izuzetno je zadovoljstvo biti član Rock simfonije iz prostog razloga što ste u grupi veoma mladih ljudi. Svi su izuzetno mladi i svi se trude da u ovom vremenu kada je i rok scena malo zapostavljena i klasična muzika takođe, prosto izlaze onako u prvi plan neke druge vrste muzike, ovi ljudi se trude da te dve muzike spoje i da naprave nešto novo, nešto što nije viđeno na našim prostorima i zaista traje u tome. Traje godinu i po dana vrlo uspješno- kazao je Urošević.

“Rock simfonija” u proteklih godinu i po nastupala je u više gradova u RS, te u Novom Sadu, ali naročito im je značajno što će moći nastupiti Sava centru. Banjalučani novi koncert Rock simfonije mogu očekivati na Šehitlucima povodom Dana grada Banjaluka koji se obilježava 22.aprila.

-Imamo puno ponuda za koncerte, tako da biće nas i u Banjaluci ove godine, a i u regionu. U pregovorima smo za malu turneju u Srbiji, planiramo koncert u Sarajevu… Mnogo bih volio da nastupimo u Sarajevu, sarajevska raja je poznata kao sjajna publika, nastupao sam tamo sa bendom ‘Tupas mene’ i uvijek sjajno prođemo- dodao je Moconja.

(AA)