Vijesti 26.05.2016.

Banjalučka Toplana traži 90 miliona maraka kredita

ČITANJE: 2 minute

Zato su Gradskoj upravi predočili problem i tražili pomoć. Premijerki su predložili da zajedničkim snagama “Toplanu” podignu na noge.

“Realna su predviđanja da bi izgradnja još dvije kotlovnice na drvnu sječku, vrijednih 15 miliona maraka, i refinansiranje postojećih obaveza “Toplane”, u iznosu od 76 miliona, doveli do konsolidacije poslovanja”, navode iz Toplane.

“Toliki novac nema ni Vlada, a kamoli Banjaluka”, poručuje Vladimir Mirošljević, odbornik NDP-a u gradskoj Skupštini. Suludo je, kaže, da uprava “Toplane” traži 90 miliona, jer je to 80 % godišnjeg budžeta grada. Za propast preduzeća krivi prije svega upravu, i, kako kaže, loš menadžment.

“Sadašnje rukovodstvo “Toplane je za ove tri godine povećalo dug za preko 50 miliona KM. Ukupna vrijednost “Toplane” ne iznosi ni 50 miliona maraka, i onda možete li zamisliti da li bi iko normalan dao nekom ko ima vrijednost 50 miliona, duplo veći kredit od 100 miliona maraka. Njima to služi da bi eventualno pokrpili rupe”, objašnjava Vladimir Mirošljević, odbornik u Skupštini grada Banjaluka (NDP).

Iz gradskog Savjeta za privredu poručuju da su analizirali gubitke “Toplane”, i da je kredit jedino rješenje. Zato su se i oni ponovo obratili Vladi. Do sada, ipak, nisu imali uspjeha.

“Da bi trebalo naći značajna finansijska sredstva u smislu preslaganja dosadašnjih kreditnih obaveza, koje su bile po dosta nepovoljnim uslovima, sa visokim kamatama, da se da određeni grejs period za refinansiranje tih obaveza, da se jedan dio uloži u energent i nova postrojenja”, kaže Radenko Komljenović, načelnik odjeljenja za privredu u Gradskoj upravi Banjaluka.

Banjalučani mahom kažu da se zimus nisu ogrijali, a uredno su plaćali. Zato ih vijest o novom zaduženju ne ohrabruje. Iako su u “Toplani” prognozirali da grijanje ne bi trebalo da poskupi, u to građani baš i ne vjeruju.

Plan ovogodišnjeg poslovanja, a s njim i ideja o novom kreditu, pred odbornicima će se naći u utorak. Nesumnjivo će se o tome žustro raspravljati, jer dugovi već premašuju 90 miliona maraka.

(Atv)