Banjalučki folkloraši putuju u Francusku

Kulturno-umjetničko društvo “Piskavica” iz Banjaluke će u periodu od 20. do 31. jula boraviti na turneji u Francuskoj, gdje će predstaviti tradiciju, folklor, ali i nošnje karakteristične za naše krajeve.

Kako je potvrdio Mirko Arambašić, sekretar Društva, “Piskavica” će u Francuskoj učestvovati na dva međunarodna festivala, i to na 21. festivalu “Folklore et Partage”, koji će se održati u gradu Montreal D'Aude od 20. do 24. jula 2017. godine, i 29. međunarodnom folklornom festivalu “Bedarieux” u gradu Bederju, koji će se održati od 25. do 31. jula 2017. godine.

“Na oba festivala će se predstaviti programom iz Republike Srpske i BiH, a učestvovaće izvođački ansambl, narodni orkestar, vokalni solisti i izvorna pjevačka grupa”, kazao je Arambašić.

KUD “Piskavica” je osnovano 2002. godine i radi u istoimenom živopisnom potkozarskom mjestu Piskavica, kod Banjaluke.

“Društvo broji oko 180 članova svih uzrasta i profesija (učenici, studenti, radnici i penzioneri) koji rade u više sekcija. Sa preko 35 javnih nastupa godišnje ‘Piskavica’ je jedno od najaktivnijih društava Republike Srpske”, istakao je sekretar Društva.

Naglasio je da se poseban značaj Društva ogleda u činjenici da djeluje u ruralnoj sredini u kojoj predstavlja jedini oblik organizovanja ruralnog stanovništva i pokretača kulturnih zbivanja mjesta.

“Društvo je promoter našeg izvornog kulturnog nasljeđa širom svijeta i organizator tradicionalnih događaja kao što su ‘Svome gradu’, stručni seminar, ‘Kozara etno festival’ i godišnji koncert”, podsjetio je on.

U prvih šest mjeseci ove godine KUD “Piskavica” je imalo 24 javna nastupa u Republici Srpskoj, Sloveniji, Srbiji, Bugarskoj i Rumuniji.

(Nezavisne)

(VIDEO) Davor Dragičević napadnut na Trgu Krajine, protest ispred MUP-a

Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida, nepoznata osoba napala je večeras na Trgu Krajine gdje se po 178. put održavalo okupljanje “Pravda za Davida”. Grupa građana koja je prethodno bila na Trgu, trenutno se nalazi ispred zgrade MUP-a RS. Zbog incidenta koji se desio na Trgu Krajine večeras u Banjaluci, građani su se okupili ispred zgrade

ZA NASTAVNIKE I STUDENTE Kursevi stranih jezika na banjalučkom Univerzitetu

Filološki fakultet Univerziteta u Banjaluci, u zimskom semestru nove akademske godine organizuje  kurseve stranih jezika. Riječ je o kursevima engleskog, njemačkog, italijanskog, francuskog i ruskog jezika, a koji su namijenjeni nastavnicima, saradnicima, administrativnim radnicima i studentima Univerziteta u Banjaluci. Na kurseve se mogu prijaviti i prijatelji Univerziteta. Kursevi u trajanju od 90 minuta po dva

VOZAČI OPREZ Evo gdje i kada vrebaju radari u Banjaluci

Dual radari u Banjaluci evidentiraju brzinu kretanja vozila bez prisustva policajaca i zaustavljanja vozača. Banjaluka.net saznaje na kojima mjestima na teritoriji grada i u kom terminu evidentiraju prekršaje:  19.09.2018. 08,00 do 11,00 Hrvacani 12,00 do 15,00 Palackovci 20.09.2018. 13,00 do 16,00 Potocani 17,00 do 20,00 Lisnja 21.09.2018. 17,00 do 20,00 Palackovci 21,00 do 24,00 Prnjavor 22.09.2018.

OSAM ŽELJA JEDAN TROFEJ U Laktašima počinje Super kup ABA lige

Sportska dvorana Laktaši će u naredna četiri dana ugostiti osam najboljih timova iz prošle sezone ABA lige koji će se boriti za trofej Super kupa. Trofej osvojen prošle godine na inauguralnom takmičenju u Baru brani Cedevita a prvi dan takmičenja sutra otvaraju Mornar i Partizan (18 časova) a potom će snage ukrstiti i Budućnost i

SPOLJNOTRGOVINSKA RAZMJENA OD 379 KM Njemačka ključno tržište za domaća preduzeća

Saradnja sa njemačkom privredom veoma je važna i za malu ekonomiju poput Srpske, koja je u prvom polugodištu ove godine ostvarila spoljnotrgovinsku razmjenu sa Njemačkom od 379 miliona maraka. Na skupu “Perspektive saradnje sa njemačkom privredom”, koji juče u Banjaluci organizovala Privredna komora RS u saradnji sa Predstavništvom njemačke privrede u BiH, istaknuto je da

STRUČNJACI UPOZORAVAJU Treća smjena je najgore moguće rješenje za djecu

Uvođenje treće smjene osnovcima je jedan od najgorih poteza u obrazovanju, jer djeca u to vrijeme nisu u stanju da prate nastavu, tvrde stručnjaci za dječiju psihologiju. Problem pretrpane škole pod Starčevicom, naseljem u Banjaluci, traje skoro deceniju, a nadležni godinama obećavaju gradnju novih škola u blizini, od čega nema ništa. Najnovije rješenje za ovaj