Vijesti 28.10.2015.

Banjalučki inovatori na “Tesla festu” ostvarili sjajan rezultat

ČITANJE: 1 minuta
tesla fest
Na  29. Međunarodnom festivalu inovacija, znanja i stvaralaštva “Tesla fest 2015” u Novom Sadu, banjalučki inovatori ostvarili su sjajan uspjeh.

Na izložbi, na kojoj je učestvovalo više od 120 izlagača sa oko 400 inovacija,  pronalazaka i radova mladih talenata, Banjalučani su za svoje inovacije osvojili prvu nagradu – plaketu sa likom Nikole Tesle, i to učenici OŠ „Aleksa Šantić“, srednjoškolskog centra Gaudeamus, Savez inovatora Republike Srpske i Institut Vinis. Drugu nagradu Međunarodnog žirija osvojili su učenici banjolučke Ekonomske škole.

Pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Vlade AP Vojvodine, Grada Novog Sada i Zavoda za intelektualnu svojinu  na “Tesla festu” se proteklih  godina takmičilo i učestvovalo na hiljade pronalazača i mladih talenata sa svojim idejama i pronalascima iz Srbije i još 25 zemalja širom svijeta.

Ove godine svoje inovacije izlagali su inovatori iz: Srbije, Rusije, Kine, Bugarske, Hrvatske, Republike Srpske, Švajcarske i dr.

Ovu manifestaciju podržava Svjetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO) koja je i pokrovitelj međunarodne konferencije o inovacijama i svake godine dodjeljuje prestižno priznanje za najuspješnijeg pronalazača.