Vijesti 22.07.2016.

Banjalučki paradoks: Imaju novac za odmor, ne i za javnu garažu

ČITANJE: 2 minute

Građani koji odlaze iz Banjaluke na nekoliko dana imaju problem gdje da ostave automobil, a da bude siguran.

Domišljate glave došle su na ideju da umjesto u javnim garažama vozilo ostave na parkingu, gdje i poslije isteka karte „blokirano“ može stajati nekoliko dana. Da bi im automobil bio odblokiran moraju da plate 30 KM, dok bi, naprimjer, desetodnevna karta u javnoj garaži koštala 40 KM, pa računica pokazuje da je jeftinije kršiti zakon nego ga poštovati.

Poseban problem je što Pravilnikom o premještanju vozila nije predviđeno koliko vozilo može ostati blokirano prije nego što ga odveze „pauk“, što bi onda neodgovorne vozače koštalo nešto više.

– Ne isplati mi se da ostavljam automobil u garaži, skupo je, a znam da se dešavalo da i pored čuvara nekom nešto nestane iz automobila. Osim toga, jako je komplikovano i teško parkirati se. Mogu misliti šta bi tek bilo da je gužva – kaže vozač, koji priznaje da je nekoliko puta ostavio automobil na javnom parkingu, jer mu je sigurnije kada je na vidnom mjestu.

U Banjaluci postoje dvije javne garaže – u Aleji Svetog Save i u Vidovdanskoj, ali podaci iz Gradske uprave kažu da građani ni približno ne iskorištavaju kapacitet ovih garaža. Načelnik odjeljenja za parkinge i garaže, Branimir Papić, kaže da ne razumije kako ljudi razmišljaju i zašto izbjegavaju javne garaže.

– Nema smisla da imaju novca da odu na odmor, a nemaju da plate kartu za parking, pa ostavljaju da automobil bude blokiran. S obzirom na to da je kazna 30 KM, a to je isto što i šest dana parkiranja na parkingu, nikako ne mogu shvatiti računicu po kojoj se to isplati – rekao je Papić.

(blic.rs)