Vijesti 21.11.2017.

Banjalučki taksisti digli cijene?

ČITANJE: 2 minute

Banjalučani koji, kao jedno od sredstava prevoza koriste taksi, mogli su primijetiti da je većina prevoznika, u posljednjih deset dana smanjila popuste. U zavisnosti od prevoznika, cijene vožnji veće su za 10 do 20 odsto.

Razlog za to su, kažu, sve veći troškovi.

– Razlog je što se ne mogu pokriti troškovi održavanja, jer naši troškovi gorivo, servisi, doprinosi, porezi, takes, negdje dnevno izlaze na nekih 60 i nešto maraka. Znači, čim kaže dobro jutro dužan je 200 maraka – rekao nam je Dragan Purišić, predsjednik Udruženja “Banjalučki taksi”.

Korisnici taksi usluga nisu zadovoljni trenutnim cijenama. Upravo zbog toga, kažu, kada god mogu, izbjegavaju ovaj način prevoza.

Iz kompanije “Patrol taksi” koja radi van Udruženja banjalučkih taksista, kažu da nisu mijenjali cijene vožnje. Na snazi je cjenovnik iz 2012. godine, gdje je startna cijena i dalje 1,60 KM. Iz taksi službi, koje su smanjile popuste, kažu da, iako mušterije primijete razliku u cijenu, i dalje koriste taksi uluge, pogotovo kada su kraće relacije u pitanju.

– Sve su to vožnje 3,50 ili 4,50 KM, tako da nema tu neke razlike drastične. Ako se neko vozio za 3,50 KM sada se vozi za 3,70 KM. BNe žale se ljudi. Ljudi uglavnom hoće da dođe vozilo, da je uredno, da je čisto i tako – dodao je Slobodan Milašinović, predstavnik firme “Maxi Taxi”.

Taksi prevoznici u Banjaluci koji su popuste od 50 spustili na 30 odsto jesu “Ideal”, “Mobil” i “Bel”. Dok su “Euro”, “Banjalučki”, “Big” i “Maksi” taksi popuste sa 30 spustili na 20 odsto.

Iako korisnici taksi usluga negoduju zbog poskupljenja, kažu da su ipak taksi usluge neizbježne. Pogotovo u situacijama kada žurimo, ili kada jednostavno nemamo drugi izbor kada je prevoz u pitanju.

(srpskacafe)