Biznis 23.06.2016.

Banjaluka: IDDEEA gradi novo sjedište vrijedno 22 miliona KM

ČITANJE: 2 minute

Agencija za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) okončava tendersku proceduru nakon koje će biti izabran najbolji ponuđač za gradnju novog sjedišta ove agencije u Banjaluci.

“IDDEEA je trenutno u fazi provođenja tenderskog postupka za izgradnju zgrade”, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz ove agencije.

Sama zgrada, koja će se graditi na zemljištu bivše kasarne “Trapisti” u Banjaluci, koštaće 16 miliona i 300 hiljada maraka. Cjelokupan projekat vrijedan je 22 miliona i 500 hiljada maraka.

Agenciji je dato zemljište za gradnju, a izdate su i sve neophodne dozvole za ovu fazu projekta.

“IDDEEA je nosilac prava građenja na zemljištu koje je uknjiženo kao svojina Republike Srpske (RS). Pravobranilaštvo BiH dalo je saglasnost na ugovor o prenosu prava građenja”, naveli su u ovoj agenciji.

Odluka o gradnji novog sjedišta agencije donesena je 2010. godine. U julu 2011. godine projekat izgradnje novog sjedišta IDDEEA uvršten je u Program višegodišnjih kapitalnih ulaganja.

Tri godine kasnije, IDDEEA postaje nosilac prava građenja na 17 dunuma zemlje u nekadašnjoj kasarni “Trapisti” u Banjaluci.
Građevinska dozvola za novi objekat izdata im je u oktobru 2014. godine. Samo za dozvolu je do sada uplaćeno milion i 230 hiljada maraka. Pored toga, još 200 hiljada maraka plaćeno je za izradu rješenja, uređenje zemljišta i slično.

Ovaj projekat je jedan u nizu sličnih kojima se pokušava riješiti pitanje smještaja državnih agencija odnosno gradnja sjedišta umjesto iznajmljivanja prostora. Međutim, ono što je sporno je što je Savjet ministara BiH krajem aprila ove godine tražio od novog direktora IDDEEA, Edima Nesimija, da dostavi mišljenje o dosadašnjim aktivnostima, kao i prijedlog načina rješavanja smještaja agencije, te eventualnu mogućnost poništenja tendera.

U IDDEEA su potvrdili da u ovoj fazi postupka direktor nema ovlasti da razmatra mogućnosti odustajanja od ovog projekta.
Direktor Nesimi je 13. maja zatražio od ministra finansija i trezora BiH mišljenje o zaključcima Savjeta ministara BiH. Ministar Vjekoslav Bevanda mu je odgovorio pet dana kasnije. Naveo je da je odluka o gradnji sjedišta agencije uvrštena u Program kapitalnih ulaganja još 2010. godine, da je ukupna vrijednost projekta 22.530.00 KM, te da je do sada iz budžeta institucija BiH za tu namjenu obezbijeđeno 9.371.000 maraka.

“Samo u 2016. godini za ovaj projekat je potrošeno milion i 400 hiljada maraka, odnosno, 1.230.000 KM za građevinsku dozvolu kojoj u novembru 2017. godine ističe rok važenja. Stoga, Ministarstvo finansija i trezora BiH upućuje Agenciju da ubrza aktivnosti na realizaciji ovog projekta”, stoji u odgovoru Bevande.

Prema njegovom mišljenju, poništenje tendera značilo bi da je novac potrošen za dozvole izgubljen, te da bi se BiH suočila i sa tužbama učesnika tendera kojima bi morala iz budžeta platiti naknadu.

(BIRN)