Magazin 31.10.2016.

Banjaluka: “Mali turisti” u obilasku turističkih destinacija

ČITANJE: 2 minute

Turistička tura, u okviru projekta „MALA BANJALUKA“, treća po redu, počela je danas sa grupom djece polaznika vrtića „Naša djeca“ iz Banjaluke u realizaciji Turističkih organizacija Banjaluke i Republike Srpske.

Turistička organizacija Republike Srpske i Turistička organizacija Grada Banjaluka pokrenule zajednički projekat pod nazivom „MALA BANJA LUKA“. Projekat je zamišljen kao jedinstven u oblasti turizma i predškolskog vaspitanja i namjenjen je najmlađima i njihovom upoznavanju sa sredinom u kojoj žive iz perspektive turiste i osnovnih turističkih lokacija u Gradu Banja Luka.

Projekat ima za cilj da kroz zanimljivu turističku turu koju će voditi gdin Zoran Sanković iz TOBL-a postavi temelj za buduće turističke ture namjenjene promociji naših destinacija na domaćem tržištu i na taj način povećamo zainteresovanost za svo turističko bogatstvo koje imamo da ponudimo. Želja nam je da upoznamo najmlađe sa čudesnim svijetom oko njih.

„Mali turisti“ će imati priliku da kroz turistički obilazak obiđu centar grada, vide kako nastaje zmijanjski vez i šta znači tkanje („tkanje gradi znanje“), gdje je nastala Banjaluka, kako nastaje predstava i lutke u Dječijem pozorištu Republike Srpske. Poseban akcenat stavljen je na profesiju turistički vodič gdje će se mališani upoznati na interaktivan način o kakvom zanimanju je riječ i koliko je interesantno. Potom slijedi obilazak tvrđave „Kastel“ i restorana „Kazamat“ čiji enetrijer odiše srednjovjekovnim uređenjem te će djeca imati priliku da vide eksponate iz prošlosti. Posjetom slastičarni Manja u centru grada, uz sladoled, mališani će napraviti kratki predah njima neobične urbane avanture, saopštila je za “BL PORTAL” Branka Branković, portparol Turističke organizacije Banja Luka.

Naši najmlađi sugrađani vrtića „Naša djeca“ svoj prvi turistički pohod počeli su danas:

– 9:30 – Ispred Hrama Hrista Spasitelja.
– 9:45 – 10:00 – Udruženja žena Duga
– 10:15 – 10:30 – Muzej lutaka Dječije pozorište RS
– 10:30 – 11:00 – Slastičarna Manja
– 11:00 – 11:30 – tvrđava Kastel i restoran Kazamat

Ovakve ture za najmlađe trajaće naredna tri dana u terminu od 9 do 12 časova.

Kroz projekat će biti omogućeno da se kao mali turisti prošetaju po nekoliko turističkih lokacija Grada Banjaluke, te na zanimljiv i interaktivan način upoznaju i nauče nešto više o našem materijalnom i nematerijalnom nasljeđu i sredini u kojoj žive.

Vodič, turizmolog Zoran Sanković (TOBL) biće odjeven u kostim zmaja koji je asocijacija na legendu o nastanku imena grada Banjaluka.

(BL PORTAL)