Vijesti 07.11.2015.

Banjaluka: Niko nije kažnjen za izbjegavanje ZEV-a

ČITANJE: 3 minute
banjaluka
Broj registrovanih zajednica etažnih vlasnika u Banjaluci trenutno iznosi 1.168, međutim, Banjaluka je još uvijek daleko od ostvarivanja konačnog cilja, odnosno potpune registracije s obzirom da je preostalo još 25 odsto neregistrovanih ZEV-ova.

Iz Odjeljenja za stambene i komunalne poslove i poslove saobraćaja grada kažu da su od početka ove godine registrovana 34 nova ZEV-a.

– Prema našim procjenama većina zgrada je registrovana kao zajednica etažnih vlasnika, a nisu registrovane zajednice u stambenim objektima koji nisu uknjiženi (na primjer nije izvršen tehnički prijem zgrade, razgraničenje vlasništva, nemar etažnih vlasnika i slično ), što bi iznosilo oko 25 odsto slučajeva- kažu u pomenutom Odjeljenju.

Rok istekao još 2013. godine

Iako je rok za registraciju ZEV istekao još 2013. godine, a da je politika kažnjavanja veoma jasna, nadležni organi nisu kaznili nijednog građanina za ovo sada već poprilično kašnjenje, a samim tim i kršenje zakona.

– Zbog neregistrovanja zajednica protiv etažnih vlasnika nije do sada pokrenut prekršajni postupak. Zakonom o održavanju zgrada predviđeno je da će se novčanom kaznom od 300 do 3.000 KM kazniti za prekršaj etažni vlasnik, odnosno korisnik posebnog dijela zgrade, koji zbog neopravdanih razloga izbjegava osnivanje zajednice. Mi još uvijek ne razmišljamo o kažnjavanju građana iz razloga jer smatramo da to može da izazove kontraefekat kod građana. Poslaćemo dopise i upozorenja u narednom periodu kako bismo obavijestili građane da moraju da ispoštuju Zakon, ali kazni neće još biti. Generalno svi građani trebaju da imaju na umu da pored činjenice što je važno da se ispoštuje zakon, još je važnije da ZEV funkcioniše i da ima svoj smisao, da se odgovorno odnosi prema imovini, da se podnose godišnji izvještaji i sve ostalo- dodaju u ovom Odjeljenju.

A zbog čega je registracija ZEV-a važna objašnjava predsjednik ZEV-a u ulici prve krajiške brigade 1 na Starčevici, Milorad Arlov.

Arlov: Ne znam kako funkcionišu zgrade bez ZEV-a

– Registracija ZEV-a sa sobom nosi brojne koristi, a naročito za zgrade koje su malo starije. Vremenom, propadaju fasade, krovovi, a sve to treba sanirati. Upravo iz tog razloga važan jer ZEV koji predviđa da se 25 pfeninga po kvadratu odvaja za održavanje. Primjera radi, u našoj zgradi namjeravamo da tim novcem za nekoliko godina riješimo problem sa krovom. Registracija ZEV-a dobra je i ukoliko dođe do bilo kakve intervencije na kanalizaciji, vodovodu, ili u bilo kakvom hitnom slučaju, jer se dešava da neki stanari ne žele da daju novac i tu nastaje problem, ovako tih problema nema. Zakon je to sve lijepo uredio i smatram da je to tako i najbolje- smatra Arlov.

Bojana Pavlović, mještanka banjalučkog naselja Obilićevo kaže da stanari u njenoj zgradi još uvijek nisu registrovali ZEV zbog nemogućnosti dogovora.

– Postoje stanovi koji su prazni i čiji vlasnici ne žele da izdvajaju novac za ZEV i sada zbog njih par ispaštaju ostali. Imala sam priliku da pričam sa nekim komšijama koji su registrovali ZEV i koji kažu da se nisu pokajali. Nisam pristalica kažnjavanja, ali, isto tako, naši ljudi se osvjeste tek kad ih neko udari po džepu- kaže Pavlovićeva.

(Banjaluka.net)