Magazin 25.09.2016.

Banjaluka: Održana smotra kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina

ČITANJE: 2 minute

U Banjaluci je sinoć održana smotra kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina na kojoj su svoju bogatu tradiciju, kulturu i običaje prikazali brojni članovi udruženja manjina iz ovog grada.

Česi, Crnogorci, Italijani, Jevreji, Makedonci, Mađari, Romi, Poljaci, Slovaci, Slovenci i Ukrajinci predstavili su Banjalučanima prepoznatljive sadržaje baštine svog matičnog naroda.

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Jasna Brkić rekla je da u gradu ima 15 nacionalnih manjina koje su članovi Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske.

“NJegujući svoju tradiciju, kulturu i običaje, oni održavaju vezu sa matičnim zemljama, ali i doprinose bogatstvu različitosti u našem gradu. Grad tradicionalno, finansijski i na druge načine podržava manjine, kao i ovu smotru kulturnog stvaralaštva. Potvrda toga je i priznanje Savjeta Evrope 2007. godine”, navela je Brkićeva.

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover istakao je da nacionalne manjine na ovim prostorima dijele sudbinu ostalih naroda. On je dodao da najviše nacionalnih manjina u Srpskoj ima u Prnjavoru koji je prozvan “Mala Evropa”, te da Savez ima dobru saradnju i sa Gradiškom, Prijedorom, Dobojem i Bijeljinom.

Predsjednik Kulturnog društva Makedonaca “Vardar” iz Banjaluke Zoran Mitrovski kaže da udruženje postoji 15 godina. On je izrazio nadu da će se češće okupljati i družiti sa predstavnicima vlasti i građanima.

Smotra kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina uvrštena je prošle godine u godišnji kalendar kulturnih manifestacija Banjaluke, a njeno organizovanje pomažu i Vlada Srpske, predsjednik Republike i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Sinoćnjoj smotri, održanoj u prepunoj dvorani “Obilićevo”, prisustvovali su i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, šef predstavništva Srpske u Izraelu Arie Livne, narodni poslanik Igor Radojičić, predstavnici kancelarije visokog predstavnika u BiH, OEBS-a, te brojnih ambasada.

Organizator 13. smotre je Savez nacionalnih manjina Srpske koji je ranije u Klubu nacionalnih manjina ugostio predstavnike ambasada, međunarodnih institucija, republičke i gradske vlasti, kao i predstavnike gostujućih udruženja.

(nezavisne.com)