Vijesti 17.05.2016.

Banjaluka: Pametniji i opremljeniji za borbu sa bujicama

ČITANJE: 2 minute
poplave
Rane od majskih poplava od prije dvije godine još su i te kako svježe, a da bi eventualne buduće slične situacije bile spriječene ili bar ublažene, grad je u opremanje nadležnih službi uložio 1,5 milion maraka, ali mnogi se pitaju da li je to dovoljno.

Osim katastrofalnih posljedica koje je voda ostavila za sobom, sa njom su isplivali i brojni nedostaci u gradskoj Civilnoj zaštiti, u materijalnom i organizacionom smislu. Ne terenu je bio vidljivo da nedostaje opreme, ali i ljudi koji bi pomagali i koordinisali dobrovoljcima i mještanima u borbi sa bujicama, što su priznale i gradske vlasti. Osim toga postojeći sistem za uzbunjivanje je pokrivao tek manji dio grada.

Od tada do danas, prema riječima šefa Odsjeka za poslove Civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Mladena Ćućuna, nabavljeni su alat i oprema za potrebe vatrogasaca i jedinica Civilne zaštite, koji su koštali 193.466 KM.

“Uskoro očekujemo i isporuku vozila, čamaca i alata u vrijednosti 1,3 miliona KM. Za dodatno opremanje u ovoj godini planirano je 1,9 miliona KM. Time bismo mjere zaštite i spasavanja podigli na viši nivo”, prezirao je Đućun.

Kada je riječ o upozoravanju stanovništva na eventualne nepogode, Đućun kaže da će 36 sirena biti uvezano u Operativni komunikativni centar (OKC). Osim toga, formirano je 66 jedinica opšte i devet timova Civilne zaštite po mjesnim zajednicama.

Odbornik Ujedinjene Srpske u Skupštini grada Milenko Jaćimović smatra da sve ovo nije značajnije unaprijedilo sistem zaštite stanovništva od novih elementarnih nepogoda, te da su mnoga bitna pitanja ostala i dalje otvorena.

“Nisu u potpunosti riješena pitanja finansiranja opremanja same Civilne zaštite čamcima i ostalim materijalnim sredstvima. Napravljeni su timovi Civilne zaštite po mjesnim zajednicama, ali to nije profunkcionisalo kako treba. Ljudi, koji su se prijavili u velikom broju, odustali su kada su saznali koje obaveze moraju preuzeti u slučaju nepogode”, naveo je Jaćimović.

Mještanin Česme Josip Fehervari vidi promjene na bolje. U ovoj MZ organizovali su se i kaže da znaju kako bi postupili da se ponove situacije od prije dvije godine.

“Da li će to biti dovoljno, možemo jedinio znati ako se opet nađemo u sličnoj situaciji, ali iskreno se nadam da se poplave iz 2014. godine neće ponoviti”, rekao je Fehervari.

Nabavljena oprema

 • Čamci za spasavanje sa motorima, prikolicom i pratećom opremom
 • Oprema za spasavanje na vodi
 • Naprtnjače
 • Zaštitna vatrogasna odijela
 • Ručni alat i druga oprema za sanaciju terena
 • Dva mala vatrogasna vozila i jedno za šumske požare
 • Izolacioni (disajni) aparati

Plan nabavke u ovoj godini

 • Merdevine od 39 metara
 • Vozilo za tehničke intervencije
 • Senzori
 • Usisna i potisna crijeva za prenosne motorne pumpe

(Glas)