Vijesti 13.06.2016.

Banjaluka: Para za igrališta ima, ali gradnje nema

ČITANJE: 2 minute

Za izgradnju novih dječijih igrališta grad je ove godine planirao 50.000 KM, ali još nije donesena odluka gdje će taj novac biti uložen.

Potvrdili su to u Gradskoj upravi, ali nisu precizirali kada će napraviti plan izgradnje iako je već polovina kalendarske godine.

Tako ostaje otvoreno pitanje da li će biti ispoštovan zaključak Skupštine grada da zelena površina u neposrednoj blizini Osnovne škole “Branko Ćopić”, gdje se mališani iz Borika igraju, bude obogaćena novim sadržajima, odnosno ljuljaškama, toboganima i sportskim rekvizitima.

U neizvjesnosti žive i mještani drugih dijelova grada koji priželjkuju ili već godinama traže postavljanje penjalica, klackalica i klupa na mjestima koja njihovi mališani koriste za razonodu.

Prema podacima Gradske uprave, lani nije napravljeno nijedno novo igralište. Uloženo je 26.000 KM za održavanje postojećih, a u ovoj godini je za iste namjene planirano 20.000 KM.

Na teritoriji grada se nalazi više od 60 dječijih igrališta i uglavnom su izgrađena unutar stambenih blokova.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Borik dva Drago Dragić rekao je da su građani nedavno kroz dobrovoljnu akciju popravili i uredili postojeću opremu na igralištu.

“Međutim, dobar dio opreme je odnesen u vrijeme kada je grad prvobitno izmijenio regulacioni plan i ustupio tu parcelu za izgradnju crkve. Na prvoj narednoj sjednici Savjeta mjesne zajednice napravićemo zahtjev koji ćemo uputiti gradu, a tražićemo da ta oprema bude vraćena, ali i dopunjena onim što nedostaje kako bi to igralište bilo opremljeno kompletnom opremom i služilo u prave svrhe. Želimo da bude postavljen osnovni sadržaj i mislim da to nije preskupo i da se sa malo dobre volje to može uraditi”, rekao je Dragić.

I u drugim dijelovima grada vape za dječijim igralištima, a posebno u prigradskim dijelovima. Mještanka Šargovca Bojana Puhalo smatra da više pažnje treba da bude posvećeno prigradskim naseljima.

“Do sada su igrališta u većini slučajeva građena u užem gradskom području. Znam da zbog velike izgrađenosti oni nemaju puno prostora za igru, ali takvih sadržaja treba da bude i u drugim naseljima”, rekla je Puhalo.

Izgradnja po godinama:

2011.

dva igrališta na Bulevaru cara Dušana
u Gundulićevoj ulici

2012.

u ulici Zmaj Ognjenog Vuka
na Bulevaru Stepe Stepanovića
u Dubičkoj ulici
u Bitoljskoj ulici

2013.

tri igrališta u ulici Đure Đakovića

2014.

u Kordunaškoj ulici

2015.

ništa

(Glas Srpske)