Vijesti 27.09.2016.

Banjaluka: Pokajnik iznio na suđenju detalje krađe 617.000 KM

ČITANJE: 5 minuta

Svjedočenjem Željka Inđića iz Bratunca, saučesnika u pljački 617.00 KM iz blindiranog vozila “Sektor sekjuritija”, počelo je suđenje Vladanu Maliću, Olegu Bandi i Goranu Parašu iz Banjaluke, kao i Aleksandru Popoviću iz Kotor Varoša!

Vozilo su 22. septembra prošle godine opljačkala petorica pripadnika Specijalne jedinice policije (SJP) MUP-a Republike Srpske!

Inđić, koji se nagodio sa Tužilaštvom, do najsitnijih detalja je ispričao na koji je način pljačka pripremljena i izvršena. On je otkrio kako je napravljen plan i kako je Malić svima podijelio uloge. Sve je unaprijed isplanirano do detalja i od prvog trenutka seznalo ko će šta da radi.

Prema Inđićevim riječima, on je sjedio na zadnjem sjedištu automobila kojim su presreli blindirano vozilo. Rutu kretanja vozila sa novcem sms porukama odao im je radnik “Sektora” Danijel Kuzmić, čije svjedočenje očekujemo u nastavku današnjeg suđenja.

Oružje samo za zastrašivanje

Oni su čekali na nadvožnjaku prije izlaska u Gradišku, a kad je blindirano vozilo, krenuli su za njim. Međutim, planirano presretanje nije realizovano kako je planirano jer je vozilu sa novcem pukla guma u i morali su da stanu. Kada su nastavili, u Cerovljanima su ih presreli razbojnici u “audiju A6” i iz automatskih pušaka pucali u šoferšajbnu blindiranog kombija, i to u visini glava vozača i suvozača.

Potom su rasklopili “zolju” i zaprijetili čuvarima da će ih “dići u vazduh” ukoliko ne otvore. Plašeći se za svoje živote, radnici obezbjeđenja su “popustili” i na kraju otvorili tovarni prostor iz kojeg su razbojnici pokupili kofere sa novcem Unikredit banke, koji je transportovan za Zagreb.

Tražeći ključ od sefa, razbojnici su i nakon toga zapucali i od rikošeta je u grudi i ruku ranjen radnik “Sektor sekjuritija” Đurađ Bajić. Iako su u koloni bila tri vozila, razbojnici su presreli samo blindirano vozilo u kojem se nalazio novac.

Inđić je ispričao da je on držao na nišanu vozača autmobila Reno “klio” koji je bio poslednji u koloni od tri autmobila. On je rekao da nije bilo namjere da iko puca, već samo da ih zastraše. Ispričao je da je čuo pucnjavu, ali kako je bio nazad, nije vidio ko je pucao. Za blindirani kombi prema njegovim riječima bili su zaduženi Paraš i Malić, a Banda i Popović su kontrolisali prvo.

Tumarali kroz šumu i spavali u napuštenoj školi

Nakon pljačke su sjeli u Audi “A6” i počeli da bježe prema Kozari. Usput su naišli na saobraćajnu nesreću, pa su mislili da je to nešto postavljeno zbog njih. Ipak su stigli do Kozare i približili se mjestu gdje su isplanirali da ostave auto. Sreli su usput patrolu policije i skrenuli ranije i ostavili auto na drugom mjestu. Unutrašnjost auta su posuli prahom iz protivpožarnog aparata da unište tragove, kako su ranije isplanirali. Oružje su zakopali na Kozari.

Inđić je ispričao da su onda pješačili kroz šumu dobar dio noći i cijeli dan. Tokom noći su došli do neke napuštene škole gdje su prenoćili. Sutradan su nastavili da kreću prema Banjaluci, a u jednom trenutku su sreli kolege policajce dok su pravili obruč u potrazi za razbojnicima sa autoputa. Uspjeli su da im umaknu i da stignu do Zalužana. Tada je Malić pozvao nekoga ko je došao po njih autom, pa su trojica otišla, a Inđić i Paraš su ostali. Malić se kasnije vratio po njih.

Inđić je na kraju svjedočenja rekao da se uključio u ovo Kad su planirali pljačku bilo je govorilo se da će u kombiju biti milion ili dva miliona maraka. Rekao je da je samo zato pristao da se uključi u pljačku.

Nakon Inđića, klupu za svjedočenje zagrijaće Goran Janjuz, takođe specijalac u čijoj su garaži u Kozarskoj Dubici čuvali automobil koji su koristili u pljački. Janjiz nije učestvovao u pljački, ali je pomagao u pripremi.

Svi opštuženi, osim Popovića, u trenutku hapšenja bili su aktivni policajci. Akciju hapšenja sproveli su inspektori Uprave kriminalističke policije MUP-a RS, koji su došli do saznanja o mogućoj umiješanosti specijalaca u pljačku blindiranog kombija. Svi su privedeni na ispitivanje, a jedan od osumnjičenih “pao” je na poligrafu. To je potvrdilo sumnje istražilaca i pokrenulo pravu lavinu. Uslijedilo je ispitivanje ukupno 15 specijalaca, a neki od njih odbili su da se podvrgnu detektoru laži. Petorica su potom uhapšeni i biće predati Specijalnom tužilaštvu RS, dok će ostali imati status svjedoka u daljem krivičnom postupku.

Luksuzan život

Nakon pljačke a prije hapšenja 13. januara 2016. godine, pojedini osumnjičeni živjeli prilično luksuzno, čak i raskalašno, što nije moglo ostati neprimijećeno. Neki od njih vozili su sportske motocikle i automobile poput “audija” i BMW-a. Utvrđeno je i da su u slobodno vrijeme “tezgarili”, radeći kao obezbjeđenje u pojedinim noćnim klubovima i diskotekama u Banjaluci, ali i klubu “Elit” u Kotor Varošu.

Iako su pored posla u SJP imali i dodatne prihode, njihova primanja jednostavno bila premala da podmire luksuz u kojem su uživali. Upravo zato istražioci vjeruju da su osumnjičeni bili umiješani i u druga kriminalna djela.

(srpskacafe.com)