Vijesti 26.09.2016.

Banjaluka: Predstavljen priručnik za planiranje porodice

ČITANJE: 2 minute

U Banjaluci je danas, povodom Međunarodnog dana kontracepcije, predstavljen Priručnik za obuku u oblasti planiranja porodice s ciljem da se kod građana podigne svijest o kontracepciji.

Predstavljanje Priručnika, koji je prvenstveno namijenjen za doktore porodične medicine, organizovalo je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Populacioni fond UN.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite LJiljana Ivančić rekla je da podaci pokazuju da samo 17 odsto žena u Republici Srpskoj koristi kontracepciju, dok je u razvijenim zemljama taj procenat 70 odsto.

“Podizanje svijesti o kontracepciji treba da doprinese smanjenju broja prekida trudnoće i širenja seksualno prenosivih bolesti”, rekla je Ivančićeva novinarima u Banjaluci.

Ivančićeva je prije predstavljanja Priručnika za obuku u oblasti planiranja porodice rekla da je planiranje porodice bitno, jer osam miliona žena ima komplikacije u trudnoći, dok pola miliona žena umre zbog toga.

Specijalista porodične medicine Suzana Savić smatra da je u Republici Srpskoj potrebno razviti mrežu dobro edukovanih ljekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koji će na novi način pristupiti pitanjima planiranja porodice.

“Imamo mogućnost da žene, uz preventivne preglede u domovima zdravlja, uputimo ginekologu specijalisti, kao i na pravilno planiranje porodice i upotrebu kontraceptivnih sredstava, te suzbijanje polno prenosivih bolesti i smanjenje broja neželjenih trudnoća”, rekla je Savićeva.

Ona je naglasila da je to naročito važno u ruralnim sredinama, gdje su ljekari porodične medicine stalno na raspolaganju pacijentima.

Specijalista ginekologije i akušerstva Ives Šindrak istakla je da pacijenti najviše kontakta imaju sa ljekarima porodične medicine, te da je zbog toga potrebno raditi na tome da se informacije o planiranju porodice mogu dobiti u svakoj ambulanti.

U izradi priručnika učestvovali su ginekolozi i doktori porodične medicine, koje su imenovali Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Ministarstvo zdravstva Federacije BiH, uz pomoć međunarodnog eksperta za oblast planiranja porodice.

(MojKontakt)