Magazin 12.09.2016.

Banjaluka: Sutra počinje 21. međunarodni sajam knjige

ČITANJE: 2 minute

Besjeda uglednog srpskog književnika Vladimira Kecmanovića iz Beograda svim ljubiteljima knjige i čitanja otvoriće sutra vrata 21. međunarodnog sajma knjige “Banja Luka 2016”, koji će do 19. septembra biti održan u dvorani “Borik” u organizaciji “Glasa Srpske”.

Sajam će svečano biti otvoren u 18 časova, a prisutnima će se obratiti i gradonačelnik Banje Luke, Slobodan Gavranović. Program otvaranja direktno će prenositi Radio-televizija Republike Srpske.

Dolazak na Sajam, prema najavi organizatora, potvrdile su mnoge ugledne izdavačke kuće iz zemlje i regiona, među kojima su: “Laguna”, “Kreativni centar”, “Dereta”, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, “Obodsko slovo”, “Begen”, “Pčelica”, “Globosino” i mnoge druge.

– Velika nam je čast što ove godine možemo kao izlagače ugostiti oba javna univerziteta, Univerzitet u Banjaluci i Univerzitet u Istočnom Sarajevu, kao i privatni univerzitet “Apeiron” – saopštili su iz „Glasa Srpske“.

I Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske iz Banje Luke imaće svoj štand, a prema najavama iz ove kulturne ustanove, planirali su niz promocija izdanja štampanih upravo za “Glasov” sajam.

Takođe, ono što je novost u odnosu na prethodne godine je to da će se prvi put na sajmu predstaviti izdavačka kuća “Filip Višnjić” iz Beograda.

Neki od novih naslova ove izdavačke kuće koje će imati priliku da kupe i posjetioci sajma u Banjoj Luci su: “Silazak u samoću” Đorđa Sladoja, “Osim jedne stvari” Radomira Andrića, “Ustanak evropskih naroda” Dijega Fuzara i mnoga druga izdanja domaćih i stranih pisaca.

Kada su u pitanju promocije, najavljeno je da će Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo 16. septembra od 17 časova organizovati dodjelu nagrada i promociju tri najbolja romana sa književnog konkursa “Zlatna sova”.

Ovo je samo dio bogatog programa koji očekuje sve one koji posjete sajam, na kojem će biti dodijeljene i tradicionalne nagrade i to: “Liplje” za savremenu književnost, “Moštanica” za izdavački poduhvat, “Stuplje” za njegovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti i “Gomionica” za knjigu za djecu.

Grad Banja Luka podržao je održavanje 21. međunarodnog sajma knjige.