Magazin 16.05.2024.

Deset prizora koji oduzimaju dah: NASA objavila snimke spektakularnih lokacija na Zemlji

ČITANJE: 2 minute

NASA redovno objavljuje niz fotografija Zemljinih vidika iz svemira. Međunarodna svemirska postaja i brojni sateliti su uhvatili više nevjerojatnih prizora. Od oluja u Arapskom moru do planinskog lanca Karakoruma na Himalaji. Portal Mint je skupio ovih deset fotografija koje prikazuju zadivljujuću ljepotu i dinamičan krajolik našeg planeta, prenosi jutarnji.hr.

Na fotografiji: Fotografija visoke ekspozicije prikazuje Zemljin atmosferski sjaj na pozadini zvjezdanog neba. Snimljena je s Međunarodne svemirske postaje 21. siječnja 2024. godine. U to se vrijeme postaja nalazila 258 milja (415 km) iznad Tihog oceana sjeveroistočno od Papue Nove Gvineje.

Ova veličanstvena fotografija blistavih zelenih svijetla polarne svjetlosti, snimljena je 27. ožujka 2015. godina u Donelly Creeku na Aljasci.

Sjeverna obala Meksičke savezne države Baja California Sur je prikazana na fotografiji. Snimljena je s Međunarodne svemirske postaje 415 km iznad Tihog oceana.

Međunarodna svemirska postaja, čija orbita se nalazi 418 kilometara iznad Istočnog kineskog mora, je snimila gradska svijetla Šangaja. Najveći grad u Kini ima gotovo 25 milijuna stanovnika, a kroz njega teče rijeka Huangpu.

Rijeke su nabujale na jugu Rusije i sjeveru Afganistana nakon jakih pljuskova i brzog otapanja snijega u travnju 2024. godine. Ova fotografija prikazuje grad Orenburg 13. travnja, dan kada su vodostaji rijeke dostigli vrhunac.

Ova fotografija snimljena je 9. svibnja 2023. godine. Prikazuje Laguna San Rafael, nacionalni park u Čileu. Fotografija je snimljena 431 km iznad Čilea.

Fotografija prikazuje oluju u Arapskom moru manje od 1126 km od obale Omana. Snimljena je s Međunarodne svemirske postaje 418 km iznad površine Zemlje.

Ono što se na prvu čini kao gomila autocesta koji prolaze kroz gradsko područje je zapravo niz ledenjaka koje se probijaju kroz planinski lanac Karakorum sjeverno od Himalaja. To je područje s najviše ledenjaka izvan polarne regije. Fotografija je snimljena s Međunarodne svemirske postaje.

Kako se sunčeva svjetlost i toplina povećavaju u proljeće i ljeto, u Sjeverno more dobiva smaragdni sjaj

Ova fotografija je snimljena 15. rujna 2022. Prikazuje Meadowood, farmu duhana na kojoj je radio Martin Luther King, Nalazi se zapadno od rijeke Farmington, pritoka rijeke Connecticut.

Oznake: NASA