Vijesti 14.06.2016.

Banjaluka: U tri godine samo 12 kazni za neuređena dvorišta

ČITANJE: 2 minute

Zbog zapuštenih dvorišta Komunalna policija je za tri godine izdala 12 prekršajnih naloga, ali u mjesnim zajednicama smatraju da bi taj broj kazni trebalo da bude i veći jer ima mnogo neuređenih parcela.

Nedavno je bio slučaj divlje deponije na privatnoj parceli u Zalužanima, iz koje su gmizale zmije. U mjesnoj zajednici Ada ističu da imaju nekoliko slučajeva gdje je u privatnom dvorištu napravljena divlja deponija i leglo gmizavaca i zaraze.

“Imamo jedan slučaj deponije u dvorištu u Ulici Veljka Mlađenovića na putu prema ‘Incelu’ i to zaista užasno izgleda. Građani su se u nekoliko navrata žalili nama u kancelariji, a mi smo pisali nadležnima. Ne znam da li je to neko kontrolisao, ali to je leglo zmija i ruglo za ulicu. Imamo i slučaj u Ulici Dujke Komljenovića, gdje jedna osoba živi u zapuštenom objektu sa mnogo pasa, ali to se sada malo smanjilo”, kazao je Vito Pejaković, predsjednik Savjeta MZ Ada.

U kancelariji Savjeta mjesne zajednice Lazarevo II kažu da postoji nekoliko neuređenih dvorišta u kojima trenutno niko ne boravi i da takve slučajeve nisu prijavljivali.

“Prošle godine smo imali jedan slučaj veoma zapuštenog dvorišta prepunog otpada u Ulici Zmaj Ognjenog Vuka. To smo prijavili, pa je očišćeno i sada bolje izgleda”, rekao je Milenko Roljić, predsjednik Savjeta MZ Lazarevo II. Iz Gradske uprave kažu da inspektori u toku vršenja nadzora nesvjesnim vlasnicima koji imaju neuredno dvorište prvo izdaju upozorenja, a ukoliko ni tada ne srede stanje ispred svoje kuće, izdaju im prekršajni nalog.

“Za utvrđene nepravilnosti Zakon o komunalnoj policiji je propisao novčanu kaznu od 200 do 3.000 KM za pravno lice, a od 50 do 300 KM za odgovrno lice u pravnom licu i fizičko lice koje obavlja preduzetničku djelatnost (preduzetnik), dok je za fizičko lice (vlasnik domaćinstva) propisana novčana kazna od 50 do 150 KM”, kažu iz Komunalne policije. Nevenka M, mještanka Nove varoši, kaže da podržava kažnjavanje vlasnika koji imaju divlju deponiju u dvorištima jer osim toga što narušavaju izgled svog dvorišta, prijetnja su i komšijama zbog gmizavaca koji se tu izlegu, posebno ljeti kad zavladaju vrućine.

“Iako mi svoje dvorište držimo uredno i redovno kosimo, komšije imaju pravu divlju deponiju tik uz našu ogradu. Više puta sam vidjela kako gušteri gmižu pa ne smijem pustiti unuke da prilaze ogradi”, kazala je ona.

(mojkontakt.com)