Biznis 04.03.2016.

Banka nema odgovor: Korisnici kredita u švarcarcima bez informacija

ČITANJE: 2 minute
БАЊАЛУКА, 30. ЈУЛА /СРНА/ - Управа Хипо алпе адриа банка Бањалука.
Dan nakon što su čuli za usmeni dogovor predsjednika Republike sa bankarima, korisnici kredita u švajcarcima ni dalje ne znaju koliko su dužni.

Među njima je i Vlado Radanović iz Banjaluke kojem u Hipo banci nisu dali nikakve informacije. Želio je da provjeri šta dobija konverzijom kredita u marke koju su dogovorili predsjednik Republike Srpske i novi vlasnici Banke.

-U banci nas vraćaju. Kažu da još uvijek ništa ne znaju da dođemo u ponedeljak. Taj prijedlog što su dogovorili predstavnici Vlasti i banka, te dvije strane jer mi nismo bili zastupljeni, znači to je samo usmeni dogovor to još uvijek ni banka ne zna- priča Vlado Radanović.

Za nestrpljive klijente u banci nema odgovora. Začuđujuća je onda precizna računica koju su juče prezentovali predsjednik Republike i ministar finansija, a odnosi se na primjer kredita sa obavezama od 50 000 maraka i preostalim rokom otplate od 150 mjeseci.

Ako se izvrši konverzija banka opraša 30 odsto duga, pa korisniku ostaje obaveza od 35 000. U pojašnjenju stoji da bi u tom slučaju postojeća rata od 430 maraka sada bila manja za 23 odsto i iznosila bi 332 marke. Računicom na istom primjeru se bavilo i Udruženje Švajcarac, pa poručuju da banci za 150 mjeseci na kraju vrate 49.800 maraka. Zato im nije jasno šta im u tom slučaju banka oprašta.

Kako u banci odgovor nije dobio i Vlado Radanović sam je računao.

-Računao sam na svom primjeru. Meni je ostalo 92 hiljade glavnice, to je negdje kad 30 odsto oduzmem oko 65, tu negdje, hiljada maraka. Kada to preračunam na kamatu koju su oni ponudili meni se vraća rata na onu prvu koju sam imao na početku kredita- objašnjava svoju računicu Radanović.

Iz Hipo banke danas pozivaju na strpljenje i kažu da je svaki korisnik poseban slučaj. Sve klijente pozivaju da dođu u banku u ponedeljak kada će imati više detalja, jer sve pojedinačne zahtjeve proslijeđuju u Sarajevo na razmatranje.

A u Sarajevu u Parlamentu Federacije BiH na inicijativu SDP-a, uskoro će se razmatrati isti Zakon o konverziji kredita u Švajcarcima, koji je juče pao u skupštini Republike Srpske. “Usvoje li taj zakon u Federaciji BiH, u istoj formi, spremna ga je usvojiti vlast u Srpskoj”, poručio je juče ministar Zoran Tegeltija.

 (ATV)

Oznake: Zoran Tegeltija