Magazin 21.10.2022.

Banski dvor i Audio-vizuelni centar Republike Srpske potpisali Memorandum o saradnji

ČITANJE: 2 minute

Potpisan je memorandum o saradnji Javne ustanove “Banski dvor – Kulturni centar” i Audio-vizuelnog centara Republike Srpske kojim će, prema ocjenama čelnika ove dvije ustanove kulture, Banjaluka biti mapirana kao regionalni centar svih važnih kulturnih događaja.

Početak saradnje biće ozvaničen 1. novembra otvaranjem izložbe filmskih plakata “Tragovi jednog vremena /plakati iz perioda 1945-1970/” i promocijom knjiga “Pisci u bioskopu”, autora Slobodana Šijana i “Priručnik za pisce scenarija” autora Sida Filda, dok će specijalni gost na ovom događaju biti poznati srpski režiser Slobodan Šijan, najavljeno je iz Banskog dvora.

Direktor Banskog dvora Mladen Matović istakao je da će ovaj dokument omogućiti sveobuhvatnu kulturnu saradnju i razmjenu projekata prema godišnjim programima koje ustanove donose u okviru svojih redovnih aktivnosti.

“U susret značajnoj godišnjici i skorašnjem obilježavanju 90. godina Banskog dvora u Banjaluci intenzivno nastavljamo sa aktivnostima koje iz dana u dan potvrđuju naš trenutni status regionalno prepoznatljivog kulturnog centra, koji na najljepši mogući način, kroz kulturu i umjetnost, doprinosi kulturnoj i globalnoj afirmaciji Banjaluke i Republike Srpske”, naglasio je Matović.

Vršilac dužnosti direktora Audio-vizuelnog centara Republike Srpske Anja Ilić ocijenila je da je višestruk značaj uspostavljanja saradnje sa Kulturnim centrom.

“S obzirom na mnogobrojne aktivnosti Centra koje nas čekaju u narednom periodu, a vezane su za organizaciju i promociju događaja, edukacije filmskih i audio-vizuelnih stvaralaca, projekcije filmova i afirmaciju domaćih autora, želja nam je bila da za direktnog partnera i učesnika u ovim aktivnostima imamo Banski dvor”, rekla je Ilićeva.

Ona je rekla da će centru biti zadovoljstvo i čast da sarađuje sa Banskim dvorom, koji svojom djelovanjem i misijom, ali i reprezantativnim prostorom i infrastukturom može da doprinese i da na značaju svim ovim događajima.

“Sigurni smo da uspostavljamo saradnju na obostrani interes i zadovoljstvo, a Banjaluku mapiramo kao regionalni centar svih važnih kulturnih događaja”, rekla je Ilićeva.

(Srna)