Magazin 17.09.2020.

BANSKI DVOR: Koncert violinistkinje Lidije Bojinović i pijanistkinje Željke Jovanić 21. septembra

ČITANJE: 2 minute

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 21. septembra 2020. godine (ponedjeljak) u 20.00 časova održaće se koncert Lidija Bojinović (violina) i Željke Jovanić (klavir).

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici za svaki programski sadržaj je ograničen na 50 posjetilaca. Obavezno je nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku na ulazu.

Lidija Bojinović stekla je osnovno i srednje muzičko obrazovanje na odsjeku violine u Muzičkoj školi “Vlado Milošević” u Banjoj Luci, u klasi profesorice Aleksandre Pereule. Godine 2016. završava osnovne studije violine u klasi profesora Ivana Otaševića kao najbolji student generacije Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, a za postignute rezultate i brojne uspjehe nagrađena je zlatnom značkom Univerziteta koja nosi ime „Nikola Tesla”.
Godine 2016. upisuje master studije violine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, koje 2017. završava u klasi profesora Florijana Balaža sa izuzetnim uspjehom i najvišom ocjenom. Tokom školovanja i studija osvaja značajan broj nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a u okviru koncertnih aktivnosti nastupa na koncertnim podijumima Italije, Slovenije, Austrije, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Izdvajaju se solistički koncerti održani u koncertnim salama Kulturnog centra Banski dvor u Banjoj Luci, Muzičkoj galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca u Beogradu, Galeriji “Artget” Kulturnog centra Beograda, te Gradskoj kući u Novom Sadu. Više puta je nastupala kao solista uz pratnju simfonijskih orkestara Banjalučke filharmonije (2018), Niškog simfonijskog orkestra (2019), te Umjetničkog Ansambla Ministarstva odbrane Republike Srbije “Stanislav Binički” (2019). Nastupala je i kao solista ispred gudačkih orkestara Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i Banjalučke filharmonije. Od 2012. godine je član Banjalučke filharmonije u grupi prvih violina.
Akademske 2018/19. godine dobila je zvanje asistenta na katedri za gudačke instrumente Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

Željka Jovanić (Tejić), viši umjetnički saradnik na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, završila je klavirski i teoretski odsjek u Muzičkoj školi ,,Mokranjac” u Beogradu, u klasi prof. Željke Vorkapić. U srednjoj školi bila je đak generacije i najbolji diplomac na odsjeku za klavir. Diplomirala je (2006) i magistrirala (2010) klavir u klasi prof. Nevene Popović, na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci, sa najvišom ocjenom. Tokom školovanja nastupala je na mnogim takmičenjima, koncertima, seminarima i drugim kulturnim manifestacijama, od kojih se posebno izdvaja specijalna nagrada (lauret takmičenja) na Međunarodnom takmičenju pijanista u Nišu u kategoriji klavirski duo. Nastupala je kao solista sa Umjetničkim ansamblom VJ ,,Stanislav Binički”.

Snimala je za Radio televiziju Republike Srpske i Radio-televiziju Bosne i Hercegovine. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod prof. Aleksandra Šandorova, Konstantina Bogina, Nataše Veljković, Arbo Valdme. Kao član klavirskog dua održala je niz koncerata na svim značajnijim festivalima u regionu. Trenutno radi na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci kao umijetnički saradnik-korepetitor, na katedri za gudačke i duvačke instrumente.

(SB/banjaluka.net)