Magazin 07.03.2021.

BANSKI DVOR: Održan koncert “Sopot electro acoustic”

ČITANJE: 3 minute

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 6. marta (subota) 2021. godine održan je koncert “Sopot electro acoustic”.

Koncert je održan uz primjenu svih poprisanih mjera i preporuka nadležnih organa – mjerenje tjelesne temperature, te obavezno nošenje zaštite maske i održavanje fizičke distance. Ulaznice za koncert su rasprodane u rekordnom roku.

Članovi ovog poznatog banjalučkog benda Petar Topalović (vokal i gitara), Đurica Štula (bas), Dejan Savić (gitara), Saša Predojević (bubanj) izveli su svoje autorske kompozicije, a publika je bila u prilici da uživa u njihovm prepoznatljivom muzičkom izrazu, fuziji balkanske umjetnosti sa modernom tehnologijom. Ovaj koncert je, kako kažu, za sve njih bio poseban.

– Koncerti u Banjaluci su za nas uvijek bili izazov. Svirati u svom gradu nakon dužeg vremena pred nama dragim ljudima u vremenu pandemije sa sobom nosi posebnu emociju.

Drago nam je da smo naš dugogodišnji rad imali priliku predstaviti i u svjetioniku kulture Banskom dvoru. Organizacija je bila na visokom nivou, kao i zvuk i rasvjeta. Magija se stvorila, kroz koncert, publika nas je nosila uzvraćenom emocijom koja nam je najviše nedostajala.

Hvala Banskom dvoru, hvala publici od srca – kazao je bubnjar benda Saša Predojević i naglasio da je izlazak pred publiku na neki način suština svega i da ne bi voljeli da zaborave taj osjećaj.

Koncert su prilagodili situaciji, publici koja sjedi i ima maske.

– Iz tih razloga i mi smo odlučili da se „ustoličimo“. Svi članovi benda su sjedili, jer ne bi bilo fer da Petar Topalović frontmen benda, pleše dok pjeva, a publika nije u mogućnosti da to isto čini – kazao je Predojević.

Muzička grupa Sopot osnovana je 2006. godine u Banjaluci. Zamišljena je kao grupa sa jakim autorskim pečatom koja kroz saradnju sa domaćim i stranim umjetnicima stvara fuziju balkanske umjetnosti sa modernom tehnologijom. Godine 2008. Osnovali su i Udruženje građana „Sopot“ radi bolje organizacije rada grupe kao i zbog mogućnosti koje pruža Udruženje kao pravno lice.

Izdavaštvo:

„Sopot“ iza sebe ima tri uspješna CD izdanja „Dabalkan“ (Menadžer Kompanija, 2007. godina), „Ekvilibrijum“(PGP‐RTS, 2009.godina) i „Sopotnik“ (Koliba, 2013.godina). Prva dva albuma snimljena su u Lionu (Francuska) u studiju izdavačke kuće „Žaring Efekts“ a, posljednji u Banjaluci u studiju „Didžital Bojler“.

Na studijskim albumima bend je sarađivao sa mnogim umjetnicima kako iz regiona tako iz Evrope(Dr. DAS ‐ Asian Dub Foundation, Hornsman Coyote, Aku Fen – High Tone, L’oeufRaide, Uzul Prod, Steph / Kaly Live Dub, Greg Snoyl, Nico Matagrin, Celine L’enfant, R‐Zatz, Orhan Maslo, Bojan Savić, Milan Tica…)

Koncerti:

„Sopot“ je do sada svirao skoro 300 koncerata na mnogim festivalima, u koncertnim dvoranama i klubovima širom regiona i Evrope (Francuska, Norveška, Švedska,Holandija, Njemačka, Austrija, Mađarska, Italija, Slovenija, Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija).

Muzika za pozorište:

„Sopot“ je komponovao muziku za predstave Narodnog pozorišta Republike Srpske i Gradskog pozorišta Jazavac. Na susretima kazališta/pozorišta BiH u Brčkom bend je dva puta dobio nagradu za najbolju pozorišnu muziku i to za predstave „Balon od kamena“ i „Radnička hronika“.

Muzika za film:

„Zduhač, znači avantura“ – odjavna špica, („Akvarijus Ogilvi“ ‐ Banjaluka i Kreativna produkcija ‐ Beograd, režiser i scenarista Milorad Milinković, 2011.godina)

Muzika za dokumentarni film:

“U službi Muzeja”, autor filma Ernest Zavila, RadioTelevizija Republike Srpske, 2010.godina

“Krst nad jamom”, autor filma Dušan Bastašić, Udruženje građana Jadovno 1941.

Muzika za televizijski program:

“Art mašina”, najavna špica, autor emisije Jelena Kojović Tepić, RadioTelevizija Republike Srpske

Snimanje četvrtog studijskog albuma:

Četvrti album snimamo studiozno pjesmu po pjesmu, kako bi na kraju dobili kvalitetan album. Prvi singl je već snimljen i produciran i to za pjesmu “Jednog dana”. U toku je snimanje video spota za prvi singl, saopštio je bend.

(SB)

 

Oznake: Banski dvor, Sopot